Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Josephkerk in Breda

RK kerken

Aan de Oranjesingel/Ceresstraat stond tot 1976 de Sint-Josephkerk. Daar hoorde één van de drie hoge neogotische torens bij die bijna een halve eeuw mede bepalend waren voor de skyline van Breda.

Interieur van de Sint-Josephkerk. Foto: De Koning, bron: coll. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, nr. 260.942
Interieur van de Sint-Josephkerk. Foto: De Koning,
bron: coll. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, nr. 260.942

Architect Jan Jurien van Langelaar was de ontwerper van de Sint-Josephkerk, die in 1898 werd gewijd. Aanvankelijk had het gebouw geen toren. J. Berben voegde deze in 1937 toe.

Ook de Josephkerk ontsprong de dans van de ontkerkelijking niet. In 1975 werd het gebouw onttrokken aan de eredienst en één jaar later gesloopt.

Toch verdween ‘Sint Joseph’ niet helemaal uit de wijk. De kerkfunctie ging in 1976 over naar de Sint Josephkloosterkapel aan de Menno van Coehoornstraat, vlakbij het NS-station. Architect was J.A.L. van Poppel. Maar in 2004-2005 viel ook daar het doek. Op de plek van de kapel staan nu woningen.

Priesters van de Sint-Josephparochie gedurende de jaren van het  rijke roomse leven waren onder andere Mgr. Th.J.A.M. v.d. Bom, in 1954 geïnstalleerd als pastoor, en zijn kapelaans A.M.C. Lazeroms en E. van Wees.

Pastoor Th. van den Bom (rechts), zijn voormalige kapelaan A. Lazeroms (midden) en deken A. Boumans (links), tijdens de eerste steenlegging van de kerk De Goede Herder in 1959. Foto: Hans Chabot, bron: coll. Stadsarchief Breda, nr. 19670284
Pastoor Th. van den Bom (rechts), zijn voormalige kapelaan
A. Lazeroms (midden) en deken A. Boumans (links), tijdens de
eerste steenlegging van de kerk De Goede Herder in 1959.
Foto: Hans Chabot, bron: coll. Stadsarchief Breda, nr. 19670284

Op een van de foto's zien we Van den Bom tijdens de eerste steenlegging van de Goede Herderkerk in 1959. Pastoor van de gelijknamige parochie werd de genoemde kapelaan Lazeroms.

Reageer hieronder en deel jouw herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

Geen foto, maar een schilderij van eigen hand stuurde Anneke Dekkers ons, waarvoor dank.

Anneke Dekkers, gezicht op de Sint-Josephkerk in Breda, 1978)
Anneke Dekkers, gezicht op de Sint-Josephkerk in Breda (1978). Het schilderij is geschonken aan de St Jozefschool in Breda.

 

 

14

Reacties (14)

adrie van Rijsbergen Engbersen 89 zei op 27 januari 2019 om 14:39 uur

In deze Jozefkerk ben ik gedoopt, ik deed er mijn eerste en plechtige communie, werd er door mgr. Hopmans gevormd, was lid van de Mariacongregatie en ben er getrouwd. Mijn beide ouders werden van hieruit begraven.Ik weet nog dat er geen toren was, later heb ik er meermalen onder de nieuwe toren gestaan met een collectebus, waarbij je de gulle gever een speldje op de revers moest steken.Voor pastoor Bom waren er pastoor Rops met als kapelaan de heren Bongenaar en Adriaansen.

Hilde JansmaBHIC zei op 29 januari 2019 om 14:00 uur

Zo te lezen heb je praktisch je hele leven in deze kerk doorgebracht, Adrie. Bedankt voor het delen van je verhaal. Ben je toen de kerk werd gesloopt nog meeverhuisd naar de Sint Joseph kloosterkapel?

adrie van rijsbergen zei op 30 januari 2019 om 14:49 uur

ik ben niet mee verhuisd, want ben in 1955 getrouwd en verhuist naar Den Bosch, heb wel het jubileumfeest van de parochie meegevierd in deze nieuwe locatie.

Hilde JansmaBHIC zei op 31 januari 2019 om 08:57 uur

Mooi dat je zo verbonden was met deze parochie dat je terug bent gekomen voor het jubileumfeest.

Melanie Verwijmeren zei op 3 augustus 2019 om 12:18 uur

Mijn moeder is waarschijnlijk in deze kerk gedoopt. Zijn er nog doopregisters? Mijn moeder was Joke Hamels geboren 17-12-1939

Mariët BruggemanBHIC zei op 3 augustus 2019 om 15:28 uur

Wat leuk om te lezen Melanie.
Als je meer zou willen weten over haar doop zou je nog bij het Stadsarchief van Breda kunnen navragen of zij dit archief van de St.Joseph parochie in huis hebben. Ik heb het helaas op hun website niet kunnen vinden. Of het Bisdom Breda zou ook nog een optie zijn.

frans van son zei op 8 februari 2020 om 15:45 uur

Is er ook nog een kapelaan Martens werkzaam geweest in de kerk? begin vorige eeuw?

Norah zei op 8 februari 2020 om 20:16 uur

Probeert u eens per email:
info@stadsarchiefbreda.nl

Norah zei op 8 februari 2020 om 23:53 uur

Was het niet de H. Brigidakerk in Bavel, dit volgens uw eigen site?

Frans van Son zei op 10 februari 2020 om 09:31 uur

Er doen nu 2 namen de ronde. kapelaan Frans Martens en kapelaan Jan Rommens
Daarin probeer ik duidelijkheid te krijgen. Nora

Anneke Dekkers zei op 2 maart 2021 om 10:56 uur

Ik ben niet in de St Jozefkerk gedoopt, maar mijn 6 broers en zussen wel.
Ik heb de St Jozefkerk geschilderd. De kerk gezien vanaf het Valkenberg met de Delpratsingel en de Celingsingel. Als ik iemand een plezier zou kunnen doen met het schilderij, laat het mij dan weten, Anneke

Marilou NillesenBHIC zei op 3 maart 2021 om 10:02 uur

Hallo Anneke, wat leuk dat je hier & bedankt voor je berichtje. Als je een afbeelding van het schilderij mailt naar info@bhic.nl ovv Josephkerk Breda, dan plaatsen we die hier er graag bij!

Guido Meeuwissen zei op 26 november 2023 om 23:28 uur

Ik ben in 1942 gedoopt en ik denk in de St.Jozefkerk. ben jarenlang misdienaar geweest. En kende pastoor Rops, kapelaan Laseroms. Laseroms had een erg luide stem en kon goed gregoriaans zingen. Pastoor Rops werd geleidelijk te oud voor het opdragen van de mis. Dan moesten wij hem als misdienaar hem ondersteunen op het altaar. Met wierook heb ik ooit een gat gebrand in het tapijt. Kapelaan van Wees reed in een zwarte Kever. Als de gele pruimen rijp waren mochten wij pruimen eten in de pastorietuin.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 december 2023 om 16:00 uur

Bedankt Guido voor het reageren. Dat zijn ook heel levendige herinneringen nog, krijg ik de indruk door die voorbeelden. Omdat je ook lang misdienaar bent geweest, moest ik ineens denken aan deze goed bezochte pagina op onze site: https://www.bhic.nl/ontdekken/praat-mee/misdienaar-vroeger Daar zijn nog veel meer reacties te vinden over hoe het was om vroeger misdienaar te zijn. Vertel er nog eens wat meer over, als je wilt. Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.