Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Janskerk in Moergestel

RK kerken

Toen de middeleeuwse kerk van Moergestel in 1931 werd vervangen door een nieuw gebouw, is de oude toren gelukkig bewaard gebleven. Net als de toren van Hilvarenbeek is hij een mooi voorbeeld van Kempische gotiek.

Ook het interieur van de kerk bevat oude elementen: beelden van St. Rochus, St. Jan de Doper, St. Ermelindus (Everlijn) en een schilderij van Sint-Joris, hoogstwaarschijnlijk allemaal daterend uit de zestiende en zeventiende eeuw.


De parochie van Moergestel behoort tot de oudere in onze provincie. En de eerste schriftelijke vermelding van de kerk dateert van 1110. Enkele keren viel het gebouw ten prooi aan oorlogsgeweld, maar het werd telkens weer hersteld. In 1880 werd de kerk, die sterk verwaarloosd was in de jaren dat een handjevol protestanten er gebruik van maakte (1648-1811), gerestaureerd en uitgebreid volgens het plan van architect Carl Weber.

Hendrik Willem Valk tenslotte ontwierp de huidige kerk, die in 1931 aan de oude toren werd gebouwd. Het schip van de oude kerk werd gesloopt.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013

Sinds 1 januari 2015 behoort de kerk, met die van Haaren en Oisterwijk, tot de fusieparochie Sint Jozef. Of de kerk in Moergestel open blijft voor erediensten is nog niet duidelijk.


De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Kun je ze nog voor de geest halen? Denk aan pastoor Van den Boogaard, hiernaast op de foto. Hij waakte in de jaren vijftig en zestig over het zieleheil van de parochianen. Om een indruk te krijgen van zijn 'werklast': omstreeks 1955 ging het om 3225 van de 3250 inwoners - volgens de Piusalmanak althans.

Over Van den Boogaard en de andere geestelijken van de Sint Janskerk zijn vast wel wat verhalen te vertellen. Je kunt ze hieronder met ons delen.

Pastoor H.J. van den Boogaard (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a12172) Pastoor Van den Boogaard

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.