Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Jansbasiliek in Oosterhout

RK kerken

“Wat ze in Breda kunnen, kunnen wij ook!” Mogelijk dachten ze dat in Oosterhout bij het begin van de bouw van de toren bij de Sint-Janskerk in 1519. Deze zou worden opgetrokken naar het voorbeeld van de toren van de Grote Kerk in Breda.

De Sint-Janskerk in 1907 (foto: G. de Hoog. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed Oude foto’s 459)
De Sint-Janskerk in 1907 (foto: G. de Hoog.
Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed Oude foto’s 459)


Maar in 1552 gaven de Oosterhoutenaren het op. De kerk heeft ontegenzeggelijk een fraaie toren, maar helaas is die nooit af gekomen. Dat doet niets af aan de waarde van de kerk. In de periode dat het gebouw in protestantse handen was, is het behoorlijk onderhouden, zodat de katholieken in 1809 - dankzij ingrijpen van koning Lodewijk Napoleon - een bruikbare kerk terugkregen.

In de loop der jaren hebben meerdere malen restauraties plaatsgevonden. De meest ingrijpende was die door Pierre Cuypers in de jaren 1881-1883, toen de kerk in grote lijnen zijn huidige vorm kreeg.

Bij het zevenhonderdjarig bestaan in 1977 verhief de paus de kerk tot basiliek.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger.

Pastoor-deken Sasse van Ysselt
Oosterhout in 1941: Jonkheer Sasse van Ysselt, pastoor-deken van de Sint Jan, in een groot gezelschap van leken en geestelijken. We zien hem zitten op de eerste rij, tweede van rechts, naast de bekende katholieke bekeerling, schrijver en latere kloosterling Pieter van der Meer de Walcheren. (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 101034)


Denk bijvoorbeeld aan pastoor en jonkheer Aug. Sasse van Ysselt, deken van de Sint Jan met ingang van 1938. Je zou hem nog kunnen herinneren uit de jaren vijftig, toen hij nog steeds de heilige mis verzorgde in dit godshuis. En anders misschien wel zijn kapelaans van toen, de heren H.. de Kroon, Ch. Ingen Housz en A. Mouwen. Drie maar liefst, wat ook wel nodig was gezien het hoge aantal parochianen dat ze onder hun hoede hadden. Dat waren er in de jaren van wederopbouw al snel meer dan 5000. In de jaren zestig verscheen een andere pastoor op het toneel, de heer J. Dekker. Over Sasse van Ysselt, Dekker en de andere zielzorgers van de Sint Jan weet jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Je kunt die hieronder met ons delen!

Pastoor Dekker
Oosterhout, 18 november 1966. Pastoor Dekker (midden, met het witte boordje) tijdens de opening van het gebouw van het Wit-Gele Kruis. V.l.n.r. R. de Hoogh, Van Hasselt, pastoor Dekker, B. Langenberg en burgemeester Elkhuizen. (Foto: Hans Chabot, collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 100763)


12

Reacties (12)

Jac Blommaart zei op 1 januari 2019 om 13:28 uur

De pastorie van de Antoniuskerk timmert altijd flink aan de weg met het feit dat ze een atoomschuilkelder hebben, maar de pastorie op de Markt
heeft er ook een . De pastoors zorgden goed voor hun veiligheid!!!!
Deze pastorie bevat ook een heel oude huiskapel. Rijksmonument (?).

Mariët BruggemanBHIC zei op 2 januari 2019 om 21:27 uur

En waren dat grote schuilkelders Jac, konden er meerdere mensen in schuilen?

Nanny van hemert zei op 1 maart 2019 om 16:24 uur

Mooie informatie
Nu een andere vraag;
Mijn opa : Theodorus van hemert was dirigent van het kerkkoor zo tussen 1900 - 1940 is daar nog informatie of zelfs een foto van????

Marilou NillesenBHIC zei op 6 maart 2019 om 10:48 uur

Hoi Nanny, bedankt voor je berichtje! Een snelle online zoektocht levert geen resultaten op wat betreft je opa. Maar je zou ook nog eens op de site van het Regionaal Archief Tilburg kunnen kijken: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/
Oosterhout valt onder de Tilburgse archieven.

Of je kunt informeren via info@regionaalarchieftilburg.nl

Succes!

René van den Elshout zei op 22 augustus 2023 om 10:01 uur

Pastoor Sasse van Ysselt ging op maandag altijd langs bij mijn opa in de Rulstraat in Oosterhout.Mijn opa was slager zoals vele generaties terug..en nog steeds.Hij keek dan naar het slachten van een koe.Na het gedane werk dronk de Pastoor dan samen met m'n opa een jonge jenever.En m'n vader later ook slager geworden,die noemde hij altijd verekes stèrtje het Brabantse woord voor varkens staartje..

Norah zei op 22 augustus 2023 om 17:25 uur

Ik kan me niet voorstellen dat deze pastoor naar het slachten van een koe ging kijken. Ik kom er met mijn volle verstand niet bij!
Ik denk toch niet dat het hem om de jonge borrel ging;)

René van den Elshout zei op 22 augustus 2023 om 19:29 uur

Zo is het geweest Norah heb het uit de 1e hand van m'n vader..
Die heeft het mij verteld en het is zijn verhaal en was erbij.

Norah zei op 22 augustus 2023 om 20:00 uur

René, je begrijpt me verkeerd, daar was ik al weer bang voor. Ik twijfel totaal niet aan je woorden.

Maar het is toch niet normaal dat er mensen zijn die hiervoor naar een slagerij komen.
Kijk dat je grootvader dit verrichtte, dat was zijn beroep, dat begrijp ik best.
Maar goed, die oude adel, daar was altijd al een steekje aan los.

René van den Elshout zei op 22 augustus 2023 om 20:09 uur

Ja,ik begrijp je nu Norah..het was vroeger vaker dat mensen naar het slachten gingen kijken..
Ja de pastoor is wat vreemd ja, ik denk ook dat het hem meer om het borreltje ging.
Bij m'n opa zaten grote poorten in de slagerij die stonden open..dus kon men het slachten zó gemakkelijk zien vanaf de openbare weg.

Norah zei op 23 augustus 2023 om 00:02 uur

Ja René, voor mijnheer pastoor stond vroeger de Bokma klaar en een goeie sigaar...:)

HJM Goverde zei op 3 januari 2024 om 21:50 uur

Ik kan me Deken van Sasse van Ysselt nog zeer goed herinneren. Ik was 12,5 jaar misdienaar in de St Janskerk en heb hem vele malen de mis zien opdragen. Door de week om half acht. De Pastoor/later Deken had zo zijn eigen manier van omgaan met ons. Dat was niet altijd gemakkelijk om te zien wat hij soms bedoelde tijdens de Mis. Verder was ik ook nog "misdienaar van dienst" bij zijn begrafenis: een indrukwekkende stoet van prelaten die hem naar het kerkfhof begeleidde samen met vele andere parochianen.

Marilou NillesenBHIC zei op 8 januari 2024 om 09:44 uur

Dag HJM Goverde, wat bijzonder dat u op die manier heeft samengewerkt met Deken van Sasse van Ysselt (of dekt samenwerking niet helemaal de lading, in deze zin?)
Ik kan me voorstellen dat zijn begrafenis een grootse gebeurtenis was, wat markant om daar "misdienaar van dienst" te zijn geweest.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.