Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Jacobskerk in 's-Hertogenbosch

RK kerken

De Sint-Jacobskerk in de Hinthamerstraat werd in 1907 ingewijd en in 2002 aan de katholieke eredienst onttrokken. Het door de vermaarde architecten Jos. Cuypers en Jan Stuyt ontworpen gebouw is een rijksmonument en huisvest momenteel het Jheronimus Bosch Art Center.

De St. Jacobskerk
De kerk in 1990 (foto: coll. BHIC, nr. PNB001031445)

Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan het roomse leven in de voormalige parochiekerk en aan de priesters met wie je vroeger van doen had. Oudere generaties zullen zich bijvoorbeeld vast nog pastoor F.J. Noyons herinneren uit de jaren veertig of vijftig.

Pastoor Noyons kwam in 1939, op 46-jarige leeftijd naar de parochie en ook halverwege de jaren vijftig bediende hij deze nog. Zijn kapelaans in die dagen waren de heren L.H.C. Verhoeven, J.ThM. de Veer en C.J.J. van Acht.

Of denk aan de pastoor die in de jaren zestig op het toneel verscheen, deken M. Teulings. Op de foto helemaal onderaan zie je hem op een zonnige dag in de tuin van de Veghelse pastorie samen met Jan Bluyssen (links).

Wellicht is de kapelaan rechts van hen Jan van den Boom of Piet Vallenga. Uit de Piusalmanak blijkt namelijk dat deze twee geestelijken deken Teulings destijds ondersteunden in zijn pastorale taken. Eveneens op de foto staan de huishoudsters van de pastorie.


Pastoor Michael Teulings (foto met dank aan Toine Janssen)

Pastoor F.J. Noyons (foto met dank aan Toine Janssen) 
Pastoor Noyons
Pastoor Noyons, foto afgebeeld op zijn bidprentje (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a14174)
32

Reacties (32)

Toine Janssen zei op 28 februari 2019 om 16:18 uur

In bovenstaande foto herken ik pastoor M. Teulings niet. Hij is ook nooit kapelaan in Veghel geweest ( wel in Kaatsheuvel en Eindhoven). Indien gewenst kan ik u wel een foto van de 'echte' pastoor Teulings leveren.

Marilou NillesenBHIC zei op 6 maart 2019 om 09:31 uur

Ai, mogelijk is er iets misgegaan, Toine. Bedankt voor je berichtje en ja, we willen heel graag de juiste foto hierbij tonen. Zou je die willen sturen naar info@bhic.nl ovv De Sint Jacobskerk in 's-Hertogenbosch?

Veel dank!

Ank Gloudemans zei op 28 juli 2020 om 16:57 uur

Kapelaan Hamers.
Vriendelijke man kan ik me herinneren.
Rond 1960-1965 in de St Jacobskerk?

Mariët BruggemanBHIC zei op 31 juli 2020 om 12:56 uur

Hopelijk kan iemand dat nog voor je bevestigen Ank. Heb je nog speciale herinneringen aan hem?

toine janssen zei op 11 juli 2021 om 19:55 uur

Naar aanleiding van de opmerking van Ank Gloudemans, kan ik bevestigen dat kapelaan Harrie Hamers kapelaan van de Sint-Jacobskerk in Den Bosch was van 1954 tot 1966. Indertijd de jongste en meest toegankelijke kapelaan van de vier geestelijken die de parochie toen nog kende. Hij vertegenwoordigde de geestelijkheid bij allerlei jongerenverenigingen en zo leerden wij hem kennen als een goedmoedige, spontane man. Harrie Hamers (1927 - 2011) was later actief als pastoor in Geldrop. Hij sloot zijn carrière af als pastor in Eerde.

Norah zei op 11 juli 2021 om 20:07 uur

Kan ik er vanuit gaan dat de bewoners van de Hinthamerstraat ook onder de Sint-Jacobskerk vielen? Ik heb het nu over een eeuw geleden.

Toine Janssen zei op 12 juli 2021 om 10:21 uur

Het gehele zuidoostelijke gedeelte van de binnenstad viel onder de parochie Sint-Jacob. De grens met de parochie Sint-Jan lag bij de Louwse poort, Clarastraat, Papenhulst. Ook het Eikendonkplein e.o. en een deel van de wijk Zuid (tussen Zuid-Willemsvaart, Zuiderpassage en Zuiderparkweg) viel onder die parochie.

Ank Gloudemans zei op 12 juli 2021 om 10:30 uur

Toine Janssen, Dank je wel.
Ik kan kapelaan Hamets niet meer goed voor de geest halen.
Ben zelf geboren in 1954.
Wel het vriendelijke, toegankelijke.
Ook hoe hij cathechismusles gaf op mijn lagere school, de St. Antonius, die tegenover de St. Jacobsskerk, in de Hinthamerstraat stond. Met de grote bruine poort....en tijdens speelkwartier, via de ingang bij de nonnen naar het speelplein er achter...

Norah zei op 12 juli 2021 om 11:05 uur

Dag Toine, wel bedankt. Het moet de Sint-Jacobskerk zijn. De familie woonde hoek Hinthamerstraat/Clarastraat.
Mvg.

Liane Drijver zei op 25 september 2021 om 10:42 uur

Goedemorgen,
Kan iemand mij vertellen bij welke parochie de mensen uit de Vughterstraat hoorden? Mijn oma woonde daar. Zij is geboren rond 1911 en halverwege de jaren 30 getrouwd. Haar meisjesnaam was Vermeeren. Ik zou graag willen weten in welke kerk zij gedoopt en getrouwd is.
Alvast bedankt!
Liane Drijver

Norah zei op 25 september 2021 om 12:21 uur

Dag Lisette,

Als je overgrootvader P.A.M. Vermeeren, broodbakker, was???, dan kom je aan het adres Vughterdijk 17 Den Bosch. Er werden zowel in 1910 als in 1911 dochters in dit gezin geboren.
Misschien weten echte Bosschenaren hier meer van.
www.erfgoedshertogenbosch.nl
Mvg.

Norah zei op 25 september 2021 om 12:27 uur

Naderhand veranderde dit adres in Vughterstraat 151.
Zie ook: Bossche encyclopedie.

Liane zei op 25 september 2021 om 12:29 uur

Hartelijk dank. Dat is inderdaad mijn overgrootvader.

Norah zei op 25 september 2021 om 12:37 uur

Ik hoop wel dat er nog een antwoord op je vraag komt, ikzelf ben niet van Den Bosch.
(Sorry, ik zie nu dat je Liane heet.)
Mvg.

Liane Drijver zei op 25 september 2021 om 12:54 uur

Dankjewel Norah voor de informatie. Als ik op de plattegrond kijk lijken mij de Sint Catharina kerk of de Sint Jacob het meest voor de hand liggende.

Norah zei op 25 september 2021 om 17:07 uur

Dag Liane,

Wanneer je alles gaat vergelijken, Vughterdijk kerk, gooi ik het op de Sint-Catharinakerk(de Sint Cathrien), maar men moge mij verbeteren...;)
Voor jou is ook bijzonder aardig de site www.oranjebastion.nl als je die nog niet kent.
Mvg.

Norah zei op 25 september 2021 om 17:10 uur

Het moet zijn www.bastionoranje.nl !

toine janssen zei op 27 september 2021 om 08:46 uur

De Vughterstraat hoorde bij de parochie Sint-Cathrien. Aan de Vughterstraat stond ook lange tijd de pastorie van die parochie. Pas in de vijftiger jaren is die verhuisd naar de Kuipertjeswal. Het hele zuidwestelijk deel van de binnenstad behoorde tot die parochie. Later ook de Vughterweg e.o. In de binnenstad liep de grens tot aan de Sint-Janspoort- Korenbrugstraat- Kruisstraat- Snellestraat- Achter het Verguld Harnas- Wolvenhoek- Mortel tot aan de Zuidwal.

Liane zei op 27 september 2021 om 08:54 uur

Hartelijk dank, Toine. Ik heb gezien dat deze kerk nog in gebruik is. Ik zal daar eens een kijkje nemen.

i. zei op 8 maart 2022 om 02:18 uur

De postzegel Erasmus - dwarsdenker, geschreven door Sandra Langereis is een aanrader voor degenen die van geschiedenis houden.

i. zei op 8 maart 2022 om 07:17 uur

Gelukkig heb ik nu het boek Het Boxtelse Liduina in geuren en kleuren na ongeveer een halve eeuw later tot mijn beschikking, waar ik 2 mensen herkende uit het jaar 1969. Met inderdaad het postzegeltje van Erasmus gedateerd uit het jaar 1469-1536. Een glas water of een trosje druiven is ook gezond.

i. zei op 6 januari 2023 om 17:43 uur

Een gelukkig en gezonde jaren tegemoet. Ik heb vorig jaar ontzettend genoten van een klassiek concert bij jullie met een kleine piano.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 januari 2023 om 11:56 uur

Alle goeds voor het nieuwe jaar en leuk om te zien dat je de site zo blijft volgen! Hartelijke groet,

Jan van haaren zei op 7 mei 2023 om 13:13 uur

Ben op zoek naar beeld materiaal van de drumband st Jacob den bosch.Mijn schoonmoeder heeft deze drumband opgericht.

Hans Brouwer zei op 18 mei 2023 om 19:13 uur

Kwam in 1956 in Den Bosch wonen en werd al snel ingelijfd als misdienaar. Mijn eerste optreden onder pastoor Noyons zal ik nooit vergeten. Mijn uit het hoofd geleerde Latijnse tekst als 7 jarige was op slag vergeten maar na een draai om mijn oren waar alle kerkgangers getuige van mochten zijn, zorgde dat het vanaf dat moment goed ging. De kapelaans Verhoeven, Bertens en Hamers kan ik mij nog levendig voor de geest halen. Laatstgenoemde kwam wekelijk naar de St. Jacobsschool aan de Jacob van Maerlantstraat voor de godsdienstles. Mooie jaren waren het in deze parochie, ook bij het koor en de welpen ( in de Schildersstraat). En niet te vergeten het Ojeja, ofwel de jaarlijkse Opening van het JEugdJAar op het plein voor de kerk.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 juli 2023 om 16:06 uur

Nog bedankt Hans voor deze bijdrage. Wat ik me nog afvroeg: wat hield dat Jeugdjaar eigenlijk in? En die zal dan telkens met veel bekijks zijn geopend, of niet?

Toine Janssen zei op 20 juli 2023 om 19:24 uur

De parochie Sint-Jacob kende een Jeugdcentrale waarbij activiteiten voor kinderen georganiseerd werden. In de maand september werd het nieuwe schooljaar met nieuwe activiteiten van de Jeugdcentrale officieel geopend op een zondag. De kinderen gingen op die zondag naar de H. Mis. Daarna werden er allerlei spelletjes voor de schooljeugd georganiseerd op het kerkplein. Een frietje met een knakworstje erbij was een van de hoogtepunten.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 31 juli 2023 om 14:38 uur

Ah, dus vanuit een Jeugdcentrale. Duidelijk, Toine! Dank voor het antwoord op mijn vraag.

Winfried Felix zei op 3 september 2023 om 17:05 uur

bij toeval kom ik op deze site terecht.Ik ben van 1953 en heb het laatste randje van het Rijke Roomsche Leven meegemaakt in zijn volle omvang.
De foto van deken Teulings , oom Michel ( 'de paus')is wel degelijk van hem. Hij is een volle neef van mijn moeder en kwam met enige regelmaat bij ons thuis op de zondagmiddag om daar een grote sigaar te roken, een flinke borrel en de toestand in de wereld( in Brabant) te bespreken. Een humorvolle man met Bossche roots die streng in de leer was, maar ook goed kon relativeren en goed kon lachen. Bekende anecdote is. Vader Teulings; "Michel doe de deur eens dicht" "Michel; "Is dicht vader" . Vader; "Toch dicht doen ! " . Hierna volgde altijd hartelijk gelach.
Wij zaten bij de St.Jan, maar oom Michel was een goede pastoor

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 september 2023 om 15:14 uur

1953 - inderdaad met de grootschalige herdenking herstel bisschoppelijke hiërarchie, Honderd jaar Kromstaf, zeker nog de tijd van dat 'rijke roomse leven'.. Wat een verhalen zullen op die zondagmiddagen zijn verteld door uw oom! Door zijn werk / roeping moet hij van zo'n beetje alles wat er in de omgeving speelde op de hoogte zijn geweest? Bijzonder om dat op jonge leeftijd van zo dichtbij te hebben meegemaakt. 'De paus', zo noemden jullie hem dus? Priester, ook, in de nogal turbulente tijd van het Vaticanum II.

Winfried Felix zei op 13 september 2023 om 12:41 uur

oom Michel was een beminnelijke man met een zeer Brabantse inslag. Iedereen in zijn familie, die dus allemaal een stuk ouder waren dan ik, had een bijnaam volgens mijn moeder. En zo werd hij aangeduid met 'de Paus'. Hij kon hier goed mee omgaan. En was inderdaad van veel op de hoogte. De geleidelijke teloorgang van het Rijke Roomsche Leven en in het bijzonder van zijn parochie en Kerk heeft hem zeer geraakt;

Thijs de LeeuwBHIC zei op 26 september 2023 om 14:29 uur

En daar zal hij als priester niet de enige in zijn geweest, destijds. Nog bedankt voor de toelichting Winfried, naar aanleiding van mijn eerdere bericht!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.