In de Middeleeuwen was de Catharinakerk een soort gemeenschapshuis voor het kleine stadje Eindhoven. Zoals veel kerken was het de enige grote stenen ruimte waar de inwoners elkaar konden ontmoeten. Die functie heeft de ‘Stadskerk St. Catrien’ nog steeds.
Het beeldbepalende gebouw uit 1867, een hoogtepunt uit het werk van architect P.J.H. Cuypers, vormt nog steeds het hart van Eindhoven en is sinds 1973 eigendom van de gemeente. Er vinden concerten en tentoonstellingen plaats. Ook worden er nog vieringen gehouden.
Eind 2011 maakte het bisdom bekend dat de kerk aan de eredienst zou worden onttrokken, maar in 2013 is dat besluit weer ingetrokken. De kerk behoort sinds 2012 tot de parochie Sint Joris, die het zuiden van Eindhoven omvat.
Maar wie waren tijdens het 'rijke roomse leven' nu eigenlijk het gezicht van de Catharinakerk? Want de kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans.
Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor H.F. Heezemans, die in 1945 in de parochie H. Catharina werd ingehaald en deze ook in de jaren vijftig nog bediende. Kapelaans van pastoor Heezemans waren onder anderen W.F.M. Raymakers, G.P.G. Lapidaire en M.L.M. Teulings.
Een andere pastoor waarvan hier een foto wordt getoond is W.J.H. Kaal. We zien hem in zijn hoedanigheid als deken, terwijl hij pastoor Dusée installeert als herder van de parochie H. Vincentius à Paulo.
Illustraties
De Sint-Catharinakerk op een 19e eeuwse gravure (bron: Katholieke Illustratie 1874-1875, p. 173)
Pastoor H.F. Heezemans (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a12907)
Pastoor Heezemans (helemaal rechts) tijdens de viering van 50 jaar diocesane KAB (Katholieke Arbeiders Beweging). Mgr. Bekkers houdt een toespraak. (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A202)
Pastoor-deken W.J.H. Kaal (links, staand), 1962 (bron: collectie Eindhoven in Beeld, nr. 28592)
Reactie toevoegen