Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Servatiuskerk in Dinther

RK kerken

“De parochiekerk is een schoon en luchtig gebouw, voorzien van eenen fraaijen Tooren gedekt met eene hooge spits”, zo schreef een reiziger aan het begin van de negentiende eeuw over de kerk van Dinther.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2010Wie tegenwoordig de kerk van Dinther ziet, zal het met hem eens zijn. Alleen gaat het wel om een andere kerk. Het oorspronkelijke middeleeuwse gebouw werd in 1877-1879 vervangen door een nieuwe, ontworpen door J. Werten. Overigens ook een mooi voorbeeld van gotiek, al is het dan neogotiek uit de negentiende eeuw. Wel heeft ook deze kerk een toren met een opvallend hoge spits, het hoogste gebouw van de gemeente Bernheze. In 2009 werd een grondige restauratie van het exterieur afgerond.

De Dintherse kerk heeft een lange voorgeschiedenis. Al in 1139 was er sprake van een kerkgebouw, en in de vijftiende eeuw stond er een godshuis in gotische stijl. Na 1629 kregen de protestanten er de beschikking over en de katholieken waren aangewezen op de kapel in Bedaf, onder Uden in het Land van Ravenstein, dat niet onder Staats gezag viel. Vanaf 1672 maakten de katholieken gebruik van een schuurkerk aan de Eikenhoek. In 1806 werd de middeleeuwse kerk weer rooms.

Pastoor Van den Hurk
Pastoor Joh. van den Hurk, Dinther 1960. Op de foto: Grada de Visser; Stiena Verkuijlen - Sanders; mevr. van Zutfen Nel; Berta v.d. Heiden - van Beekveld; Pastoor v.d. Hurk; Dina Bouwmans - Van Duren. (Bron: Collectie BHIC, nr. DCDIN-000014)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.