Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Pius X kerk in Uden

RK kerken

De kerk was het middelpunt van de parochie. Een plek van bezinning, bijpraten over alledaagse dingen en natuurlijk deelname aan de heilige mis. Om alles in goede banen te leiden was er de pastoor. Welke herinneringen leven er nog aan de pastoors en kapelaans van dit godshuis vernoemd naar paus Pius X?

Al die parochianen moesten natuurlijk een beetje in het gareel gehouden worden. Hun zieleheil stond immers op het spel! Meneer pastoor en zijn kapelaans waren de aangewezen personen om dat allemaal in goede banen te leiden. Kun je je nog herinneren hoe dat vroeger ging in deze kerkgemeenschap in Uden? Hoe waren deze mannen nou eigenlijk in de omgang?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor A.J. Vromans, hieronder op de foto. Herken je hem nog? Hij kreeg de parochie onder zijn hoede in 1957. Over hem en de andere zielzorgers van de Pius X-parochie weet jij vast nog wel een anekdote of twee. Je kunt die hieronder met ons delen.


Pastoor Vromans  

Pastoor A. Vromans (links) van de Pius X-parochie tijdens de receptie ter gelegenheid van de installatie van G.J.A. Schampers als burgemeester. (BHIC, 1608-001333, © Frans Kuit | Brabant-Collectie, Tilburg University)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.