Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Pastoor van Arskerk in Lies

RK kerken

Rijdend op snelweg A58 van Breda naar Etten-Leur, zie je ter hoogte van het Liesbos aan je linkerhand een flinke kerk met ’n paar huizen. Dat is het gehucht Lies met de Pastoor van Arskerk.


Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Rond 1925 had de gemeente Breda plannen om in het buurtschap Lies een nieuwe wijk te bouwen. Nog voordat die plannen definitief waren, gaf de bisschop opdracht voor de bouw van een kerk waar de bewoners van die nieuwe wijk naar de mis konden gaan. Uiteindelijk ging de nieuwe wijk niet door, maar het gehucht Lies beschikt sinds 1930 wel over een kerk met een imposante toren. De kerk werd gewijd aan Johannes Maria Baptist Vianney, die bij leven pastoor van het Franse plaatsje Ars was.

De parochie werd in 1928 gesticht en maakt sinds 2007 deel uit van de Nazarethparochie.

In 2005 heeft de parochie het 75-jarig bestaan van de kerk nog feestelijk gevierd, maar in 2012 is zij aan de eredienst onttrokken. Een deel van het interieur werd te koop aangeboden aan parochianen. Ook het gebouw werd te koop gezet.

De kerk, ontworpen door de Roosendaalse architect J. Hurks, is een rijksmonument.Pastoor Hoevenaars

Pastoor A.J.B. Hoevenaars (foto: coll. Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a15747)

Wij nodigen je uit om hieronder je herinneringen te delen aan het rijke roomse leven zoals zich dat binnen en buiten de Pastoors van Arskerk afspeelde en aan de geestelijken met wie je vroeger te maken had.

Wat valt er bijvoorbeeld nog te vertellen over pastoor Hoevenaars, die in de jaren vijftig de parochie bestierde? Hij was toen al ruim over de 70 jaar. Bovendien was hij al met ingang van 1930 in de parochie te vinden. Hij zal zijn parochianen dus door en door hebben gekend.

Je kunt hieronder reageren.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.