Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Onze Lieve Vrouwe Presentatiekerk in Ommel

RK kerken

Het moderne kerkgebouw van de parochie van O.L.Vrouw Presentatie in Ommel bevat twee bijzondere kunstvoorwerpen: een ivoren afbeelding van Maria en een kruisbeeld, beiden uit de dertiende eeuw.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014Sinds de vijftiende eeuw is Ommel een Maria-bedevaartsoord. In 1444 werd de kapel ingewijd waarin het Mariabeeld werd geplaatst waaraan vele wonderen werden toegeschreven. De kapel werd opgenomen in de kerk die in 1897 werd gebouwd.

In 1944 werden kerk en kapel verwoest. Pas in 1962 kwam de huidige kerk gereed, weer met een kapel gewijd aan Maria. Nog steeds is Ommel een drukbezocht bedevaartsoord.

Welke herinneringen heb je nog aan de pastoors en kapelaans van de Petruskerk? Want de kerk stond centraal in het godsdienstige leven van vroeger. Maar de bezieling van een parochie moest natuurlijk komen van deze 'mannen Gods'.


Pastoor Vogels

Pastoor J.F.A. Vogels (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a15082)

Over hen zijn vast nog wel wat verhalen te vertellen. Denk bijvoorbeeld aan pastoor Vogels, die in 1939 aan de slag ging in de parochie. Uit de Piusalmanak blijkt dat hij ook halverwege de jaren vijftig nog deze kerkgemeenschap onder zijn hoede had.

Deze herder heeft het dus jarenlang zonder zonder kerk en kapel in Ommel moeten stellen. Hoe ging dat toen met de heilige mis? Waar kon je als parochiaan terecht?

In 1962, toen de huidige kerk de deuren opende, kreeg de parochie ook een nieuwe pastoor. Zijn naam was A.J.H.M. Vromans.

Ook over hem weet je misschien nog wel een anekdote of twee. We zijn benieuwd. Reageer hieronder!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.