Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Odulphuskerk in Best

RK kerken

Er zijn maar heel weinig plaatsen die kunnen zeggen dat hun kerk genoemd is naar een plaatsgenoot. In Best is dat het geval en dat is uniek voor Nederland.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantDe kerk hier is genoemd naar de H. Odulphus en die staat – naar men zegt – op de plaats waar de boerderij stond waar Odulphus geboren werd. In 805 werd hij pastoor in Oirschot en later ging hij in het voetspoor van Willibrord en Bonifatius de Friezen bekeren.

Odulphus stierf in Utrecht en werd daar begraven. Dat was jammer voor Best, want rond 1150 werd Odulphus heilig verklaard en het graf van een heilige trekt altijd veel pelgrims. Blijkbaar hadden ze er iets op gevonden, want het blijkt dat tijdens de Middeleeuwen in de kerk van Oirschot de vader van Odulphus, Bodgesus, werd vereerd. Best hoorde toen nog bij de parochie van Oirschot.

De inwoners van Best probeerden de verering van de H. Odulphus naar hun eigen dorp te verplaatsen. In 1437 bouwden ze een kapel waar de heilige vereerd kon worden en in 1553 werd dit hun eigen parochiekerk. Maar de parochie Oirschot weigerde de reliek die ze in 1480 uit Utrecht had verkregen aan de nieuwe parochie te geven. Het duurde tot 1620 vooraleer de parochie in Best de hand kon leggen op een vingerkootje van de heilige. Deze reliek wordt nog steeds in de kerk in Best bewaard.

Pastoor Swagemakers
Pastoor A.A.M. Swagemakers (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Een echte grote bedevaart heeft Odulphus nooit op gang gebracht, maar de inwoners van Best zijn hun heilige zoon nooit vergeten. Ook in de tijd tussen 1648 en 1795 toen de katholieke verboden was, beleven ze hem vereren. En sinds 1979 is er jaarlijks zelfs weer een processie, op de eerste zondag na 12 juni, zijn feestdag.

reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor A.A.M. Swagemakers, die de parochie in de jaren vijftig en zestig bediende. Zijn kapelaans waren J. van Kemenade en F.G.J.A. van Esch.

Pastoor Swagemakers
Begrafenis van gemeentesecretaris L. Jansen, 19 februari 1960. Pastoor Swagemakers zegent de kist. (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Foto- en filmcollectie Heemkundekring "Dye van Best", 11076 - 501363)


En wat voor herinneringen zijn er nog aan pastoor J.F. Maas? Hij werd in 1963 in de parochie ingehaald.

Op de foto hieronder zien we zijn naamgenoot (maar geen familie) pastoor H.J.J. Maas, die in 1970 pastoor van de Sint-Odulphusparochie werd.

Pastoor Maas
Z.K.H. Prins Claus von Amsberg wandelt door de Hoofdstraat van Best in gezelschap van het gemeentebestuur en pastoor H.J.J. Maas, 29 april 1980. (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Foto- en filmcollectie Heemkundekring "Dye van Best", 501510)


6

Reacties (6)

Rien de Groot zei op 23 juni 2016 om 16:18 uur

Een kennis van me ergerde zich in de zestig jaren aan het interieur
van deze kerk, de met dodenkop, spaans rood behandeld metselwerk.
Bij de restauratie in de tachtiger jaren, is deze kleurstof verwijderd.

Marilou NillesenBHIC zei op 24 juni 2016 om 08:53 uur

Dag Rini, via deze site vind ik ook foto's van het interieur. Is dat nu voor of na de restauratie, gezien de kleur?

http://www.odulphusvanbrabant.nl/sint-odulphus/cultuur-historie/odulphu…

Rien de Groot zei op 24 juni 2016 om 09:33 uur

Marilou,
In de tachtiger jaren was er een maanden lange restauratie.

Marilou NillesenBHIC zei op 24 juni 2016 om 12:37 uur

Oké, dank voor de toevoeging, Rien!

Toon Smetsers zei op 8 oktober 2022 om 13:14 uur

In de tekst staat:

"En wat voor herinneringen zijn er nog aan pastoor J.F. Maas? Hij kreeg de parochie in 1963 onder zijn hoede. Hij zwaaide er nog lang de scepter, want op de foto hieronder zien we hem in 1980 tijdens een rondleiding van hoog bezoek."

De pastoor op de foto is pastoor H.J.J. Maas, een naamgenoot (maar geen familie) van pastoor J.F. Maas. Pastoor H. Maas werd pastoor van de Sint-Odulphusparochie in 1970. Prins Claus werd ontvangen bij gelegenheid van de opening van de Odulphushof, de pastorietuin die destijds was "heringericht" als botanische tuin.

Marilou NillesenBHIC zei op 8 oktober 2022 om 14:44 uur

Bedankt voor je oplettendheid en je correctie, Toon. We hebben de tekst aangepast.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.