Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De O.L. Vrouwekerk in Someren-Eind

RK kerken

Op 1 maart 1958 werd in de parochie O.L. Vrouw Tenhemelopneming in Someren-Eind een modernistische zaalkerk met losstaande klokkentoren in gebruik genomen. De eerste steenlegging vond in 1956 plaats onder het toeziend oog van pastoor Meyers, zo zien we op de foto hieronder.

Pastoor Meyers
Eerste steenlegging van de O.L. Vrouwekerk
door pastoor Meyers, 21 oktober 1956
(Foto: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

De nieuwe kerk was een ontwerp van architect Jan Strik en verving de gelijknamige parochiekerk uit 1878. Zowel de oude als de nieuwe kerk lag aan de Nieuwendijk.

De O.L. Vrouwekerk van 1958 is in 2013 gesloopt, op de toren na. Op de locatie waar de kerk ooit had gestaan, werd een nieuw dorpshuis met gebedsruimte ingericht.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de O.L. Vrouwekerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor G.J.N. Meyers, die in 1953 als pastoor van de O.L. Vrouweparochie werd ingehaald. Datzelfde jaar kreeg hij ook de H. Lambertusparochie van Someren-Eind onder zijn hoede.


Kerk van O.L. Vrouw Tenhemelopneming (rechts), 1994
(Bron: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Bronnen

Reliwiki, lemma O.L. Vrouwekerk

Website Someren-Eind

3

Reacties (3)

Rini de Groot. zei op 2 juni 2020 om 22:22 uur

Het altaar uit de kerk van Someren-Eind stond model voor een altaar in
in een kerkje van Djolu van Belgische Congo.
Op aanraden van de Zusters van Asten maakte m,n broer er afbeeldingen van, het had de vorm van een vis. En is later aldaar door een kloosternon van de Missiecongregatie gebouwd.

Heeft iemand hiervan afbeeldingen om deze te vergelijken met de in Congo nagebouwde tafel?

Rini de Groot. zei op 4 februari 2022 om 20:27 uur

Vandaag vond ik in het Ouderlijk huis een dia waarop een Kloosterlinge van de Zusters uit Asten. In Congo is zij bezig met de afwerking van het onderstuk waarop later het tafelblad werd geplaatst. Een copie van het 'Hoofdaltaar' ? uit de kerk van Somereneind. Somerenaren wat zou het prachtig zijn hiernaast een foto van het Altaar, voorheen!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 februari 2022 om 09:09 uur

Bedankt Rini voor deze bijdrage en helemaal mee eens. Een foto van het altaar zou prachtig zijn. Als iemand deze of andere foto's heeft, dan kunnen deze worden gestuurd naar info@bhic.nl , t.a.v. mij, dan voegen we ze hier toe.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.