Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De kerk van O.L. Vrouw van Fatima in Roosendaal

RK kerken

O.L. Vrouw van Fatima was de naam van een grote wederopbouwkerk aan de Doctor Schaepmanlaan 90, in een uitbreidingswijk in Roosendaal-Oost. Het gebouw stamt uit 1952 en is er nog steeds, maar in 2014 werd er voor het laatst de eucharistie gevierd. Het is een ontwerp van architect J. Hurks in de stijl van de Delftse School.

De O.L. Vrouw van FatimaOp een van de foto's zien we Norbertus Theeuwes, de eerste pastoor oftewel de "bouwpastoor" van de nieuwe parochie, tijdens een doopplechtigheid. Midden jaren vijftig had hij zo'n 3400 parochianen te bedienen. Ook in de jaren zestig droeg hij in de O.L. Vrouwekerk nog de H. Mis op.

W.C. Baars, elf jaar jonger, was de kapelaan van pastoor Theeuwes in de jaren vijftig.

Pastoor TheeuwesReageer hieronder, deel jouw herinneringen aan de kerk, de parochie en de geestelijken van vroeger en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl.

Illustraties

  • De kerk van O.L. Vrouw van Fatima in Roosendaal. Foto: © Job van Nes 2009, bron: website Reliwiki
  • Pastoor Norbertus Theeuwes van de Fatimaparochie bij een doopplechtigheid. Weet iemand wanneer deze foto is genomen? Bron: West-Brabants Archief, coll. Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale, nr. BFP00695
4

Reacties (4)

Jurgen Ligthart zei op 12 februari 2021 om 23:40 uur

Ik heb vanaf 1963 tot 1973 tegenover de Fatima kerk gewoond en zat op de Fatima school. Pastoor Theeuwes gaf daar godsdienstles. Hij kwam ook wel eens op huisbezoek bij ons.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 februari 2021 om 14:27 uur

Hallo Jurgen, bedankt voor het reageren. Wat herinner je je nog het beste van pastor Theeuwes, zoals tijdens die lessen en het huisbezoek?

Antoni van Ginneken zei op 22 december 2021 om 14:50 uur

Op de Fatimaschool kreeg ik godsdienstles van pastoor Theeuwes. Mijn geloof kreeg een knak toe hij zei dat wanneer de aarde ophield met draaien de mensen er af zouden vallen.
Hij kwam af en toe op bezoek bij mijn oma en rookte daar een sigaar en dronk een glaasje goudlikeur.
Toen kapelaan Baars een preek hield en met een donderde stem sprak:" en die jongen daar..." terwijl hij toevallig naar mij wees. Ik was een jaar of 5 en moest huilen

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 december 2021 om 08:45 uur

Dank voor je reactie Antoni. Opmerkelijke uitspraak van de pastoor inderdaad. Samen met kapelaan Baars is het toch iemand die je goed is bijgebleven. Je had toch veel met ze te maken als parochiaan, ook buiten de kerk zo te lezen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.