Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De O.L. Vrouw Rozenkranskerk in Vinkel

Zo rond 1870 was Vinkel maar een klein dorp en de bisschop betwijfelde of de inwoners wel in staat zouden zijn om een kerk te bekostigen. Daarom beschikte hij afwijzend op hun herhaalde verzoeken tot oprichting van een zelfstandige parochie met parochiekerk.



Ook nadat Vinkel tijdens een overstroming van de Maas en de Aa geïsoleerd was geraakt en de kerken van Nuland en Geffen alleen per boot bereikbaar waren geworden, bleef de bisschop onvermurwbaar: als de wegen weer drooggevallen waren, konden de inwoners van Vinkel gewoon weer naar de kerk.

Het is aan pastoor Vogels te danken dat Vinkel toch een eigen kerk kreeg. Hij was blijkbaar zo overtuigend dat de bisschop hem toestemming gaf voor het werven van fondsen en hij gaf hem als start zelfs een bedrag van duizend gulden. De overige 23.000 wist Vogels zelf bij elkaar te krijgen. Daar heeft hij de bijnaam “Peer Schooi” aan te danken! In 1884 werd Vogels officieel de eerste pastoor van Vinkel en in 1887 begon de bouw van de kerk.

Foto: BHIC / F. van de Pol, 2013Foto: BHIC / F. van de Pol, 2013

Mgr. Mutsaerts wijdt de kerk, 1955 (foto: BHIC, Collectie Fotopersbureau Het Zuiden)Mgr. Mutsaerts wijdt de kerk, 1955 (foto: BHIC, Collectie Fotopersbureau Het Zuiden)

De bevrijding van Vinkel in oktober 1944 betekende echter ook het einde van het kerkgebouw dat Vogels met zo veel moeite had weten te financieren. In 1955 werd de huidige kerk ingewijd. De toren werd in 1958 toegevoegd.

Op de foto hieronder zien we een van de pastoors van de O.L. Vrouweparochie, die oudere generaties zich nog wel zullen herkennen. Immers pastoor Van Iersel werd in 1946 geïnstalleerd in Vinkel en hij droeg daar minstens tot halverwege de jaren zestig de H. Mis op.

Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan het leven in de parochie en aan al die geestelijken met wie je toen te maken had. Daarover doen vast nog verhalen de ronde.


Pastoor Van Iersel (foto: Fotopersbureau Het Zuiden)Pastoor Van Iersel (links) en burgemeester Heereveld met zijn vrouw tijdens de officiële opening van de Nieuwe kampen, 17 januari 1959. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie BHIC, id.nr. 1657-000568)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.