Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De O.L.V. Hemelvaartkerk in Huijbergen

RK kerken

Wel eens van de H. Siardus gehoord? Dan komt u wellicht uit Huijbergen. Dit is namelijk de enige plaats in Nederland waar ooit bedevaarten zijn ondernomen om deze heilige te vereren.Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Bron: BHIC, coll. Provincie Noord-Brabant

Siardus werd in 1194 abt van het klooster bij Hallum in Friesland, vanuit Huijbergen gezien zowat het andere eind van Nederland. De reliek van Siardus is dan ook via enkele omzwervingen in Huijbergen terechtgekomen. In 1626 nam de prior van het Wilhelmietenklooster in Huijbergen deze reliek mee uit het Belgische Tongerlo, waar de resten van Siardus toen werden bewaard. Daarop gebeurden er allerlei wonderbaarlijke genezingen: in de zeventiende eeuw zijn er meer dan 150 opgetekend. De verering van Siardus duurde tot in de twintigste eeuw.

In 1646 kreeg Huijbergen zijn eerste parochiekerk, die in 1916 werd vervangen door een gebouw in neogotische stijl. Een bombardement tijdens de bevrijdingsdagen in 1944 maakte dat het dorp het enige tijd zonder kerk moest doen.

In 1952 kwam de huidige kerk tot stand, een mooi voorbeeld van traditionalistische bouw. Zes jaar later werd daar een toren aan toegevoegd. Maar een andere traditie kwam niet meer terug: met de verering van Siardus was het gedaan.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.