Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Internaten

De nieuwe toekomst werd het kindje van De Rooi Pannen! Het studiehuis van de Fathers of Mill Hill groeide uit tot een immens scholencomplex.


Foto: Harry Maijen

De grote aula, waar de vrije tijd werd gevuld met knutselen, tafeltennis, het lezen van een spannend boek of de jaarlijkse toneeluitvoering, was de ontspanningsruimte voor elke student. Ik herinner me nog een bijrol te hebben gehad in het toneelstuk van “Jozef in Dothan”. En dan het luisteren, met zijn allen, naar de spannende voetbalwedstrijden op zondagmiddagen rondom de oude radio, geplaatst op een wankel tafeltje.

Ik keek uit naar de jaarlijkse fancy fair die hier gehouden werd met opbrengst voor de missie. Het rad van avontuur draaide en ratelde en de peperkoeken gingen van de hand. Het mooiste voor mij was dan het weerzien van familie en kennissen tijdens deze bijeenkomst.


Foto: Harry Maijen

De oude grote aula is rond de jaren 1958 geheel verbouwd. Er is een verdieping op geplaatst en men heeft door middel van crickpotten de gehele kapconstructie, inclusief rooie dakpannen, omhoog gevijzeld. Het leuke ervan is dat ik hiermee de beginfase heb meegemaakt en het geheel voor mij onderbroken werd doordat ik toen opgeroepen werd voor de dienstplicht. Ik denk dat er toen al werd gesproken over een nieuwe toekomst van Mill Hill De Rooi Pannen.

In het midden van dit gebouw, met het lager gelegen plat dak, bevond zich op de begane grond de kleine aula. Deze sloot aan op de cour. Het gehele complex is nu overwhelmed door nieuwbouw, waarin het studiehuis met zijn kapel, omgebouwd tot restaurant, een klein onderdeel is geworden.

Noot van de redactie: heb jij nog informatie of foto's ? Laat dan hieronder een reactie achter of stuur een mail naar internaten@bhic.nl.

3

Reacties (3)

Marilou NillesenBHIC zei op 27 oktober 2020 om 17:27 uur

Mooie bijdrage Harry! Wat ik me afvroeg, op zo'n fancy fair: kwamen dan je ouders, eventueel met broers en zussen? Of nog meer bekenden? En hoe lang mochten ze blijven?

Harry Maijen zei op 1 november 2020 om 12:47 uur

Hé Marilou,
Ik kan je verklappen dat hier de bron is gelegd met de nu zeer bekende Jaarlijkse Mill Hill Rommelmarkt- Mill Hill College Goirle.
Zo’n fancy fair toen duurde een weekend en was voor iedereen toegankelijk. De Fathers hadden toen ook veel contacten in de gemeenschap en het lag in de bedoeling zoveel mogelijk geld op te halen voor de missie.
Gezien mijn ouderlijk huis op enkele honderd meters afstand gelegen lag en ik intern was, kon ik van dit profijt dubbel genieten. Mijn familie
kwam dan zeker en vast meermalen.

Marilou NillesenBHIC zei op 2 november 2020 om 09:39 uur

Ah kijk, dan weten we dat ook weer, Harry, dus zo is die rommelmarkt ontstaan...
Overigens lijkt me dat een heel vreemde gewaarwording: intern zijn met je ouderlijk huis zo dichtbij. Vond je dat vervelend? (of misschien wel geruststellend?)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.