Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

OLV ten Hemelopnemingkerk in Prinsenbeek

RK kerken

In 1796 werd ‘de Beek’ een zelfstandige parochie, toen nog met de naam ‘Maria ten Hemelopneming’, later ook ‘Maria Hemelvaart’. Daarvóór maakte het dorp deel uit van de parochie Princenhage.


Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

De eerste kerk was klein en eenvoudig; de pastorie was eraan vast gebouwd. In 1858 kwam daarvoor in de plaats een grote neogotische kerk met een toren van 40 meter hoog. Evenals de voorganger stond hij aan de Markt. Deze kerk was een schepping van architect P. Soffers.

In 1963 verdween het gebouw onder de sloophamer en werd vervangen door een moderne zaalkerk met losstaande toren van de architecten Geenen en Oskam. Momenteel staat deze kerk tamelijk dichtbij de A16, die het dorp Prinsenbeek rakelings passeert.Pastoor Wolters

Pastoor A.A.M. Wolters, 1959 (foto: Hans Chabot, bron: coll. Stadsarchief Breda, nr. 19670284)

Welke herinneringen heb jij nog aan de pastoor of kapelaans van de Maria Hemelvaartkerk? Denk aan pastoor Wolters, hiernaast op de foto. Hij werd in 1956 benoemd tot de bouwpastoor van deze parochie.

2

Reacties (2)

Hans Bazelmans zei op 20 augustus 2019 om 15:16 uur

Niet de Maria Hemelvaartkerk (die staat in Bavel) maar de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopnemingkerk staat in Prinsenbeek. De Onze Lieve Vrouwekerk in Breda wordt ook niet de Mariakerk genoemd. De kop boven dit artikel is dus niet juist.

Marilou NillesenBHIC zei op 21 augustus 2019 om 09:47 uur

Bedankt voor je correctie, Hans, goed dat je ons daarop wijst. We hebben de kop inmiddels aangepast.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.