Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Luciakerk in Mierlo-Hout

RK kerken

Een gouden medaille kreeg architect Caspar Franssen voor de Luciakerk in Mierlo-Hout. De jury van architecten in Brussel bekroonde zijn ontwerp met de prijs voor ‘de mooiste dorpskerk’.

Foto: © Job van Nes, 2002. Bron: www.reliwiki.nl
Foto: © Job van Nes, 2002. Bron: www.reliwiki.nl

Franssen zag de kerk in 1896 gebouwd worden, meer dan een eeuw geleden. Momenteel is het oorspronkelijke ontwerp niet meer helemaal intact: in de jaren dertig werden er een nieuwe sacristie, kapellen en portalen aangebouwd. Later verdwenen de gekleurde schilderingen op de wanden en de gewelven onder een laag witkalk.

Toch maakt dit rijksmonument nog steeds een grootse indruk: meer dan je van een dorpskerk zou verwachten. Sinds 2005 zijn er talrijke activiteiten ontplooid om de kerk te restaureren.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Bijvoorbeeld aan pastoor C.A.M. Verbeek en zijn kapelaans Joh. Kemps en J.M. der Kinderen, die in de jaren vijftig de parochie bedienden. Of aan pastoor A.E. van de Ven in de jaren zestig.

J.M. der Kinderen
J.M. der Kinderen, kapelaan van de Luciakerk in de jaren vijftig. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a20280
Pastoor Van de Ven
Pastoor A.E. van de Ven. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a14943
4

Reacties (4)

Hans zei op 29 september 2018 om 00:27 uur

Hallo,
Ik was misdienaar onder pastoor van de Ven en kapelaan van Dijk.
Wat ik mij het meest herinner waren de fantastische zomerkampen met alle misdienaars. Vooral aan dat in Liesel heb ik fijne herinneringen. Nooit spijt gehad dat ik dat als kind vrijwillig gedaan heb.
Dank u en ook broeder Johan voor zijn inzet en de volleybal lessen in de broeder school aan de Mierloseweg.

Fijne tijd.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 oktober 2018 om 09:53 uur

Wat mooi om te horen, Hans! Hoe ging je naar die zomerkampen toe, en moet hoeveel misdienaars was je dan?

In welke tijd ben je misdienaar geweest (en vond je het ook leuk om in de kerk de mis te dienen? Heb je daar ook herinneringen aan?)

Hans zei op 21 maart 2021 om 19:20 uur

Hoi Marilou, sorry voor de late reactie,
De zomerkampen waren meestal rondom ‘t
Hout . We waren denk met een 20 jongens alles was zo rondom 1970 dacht ik zo vanaf 1968 tot 1973, als jochie uit een groot gezin was het fijn nooit spijt of vervelende dingen, het wad voor ons echt effe weg van huis en genieten, heb er nog overgedacht zelf priester te worden, maar techniek trok toch net iets meer, vergeet niet het was net het Apollo tijdperk, gewoon een fijne tijd waarin alles simpeler en duidelijker maar vooral onbezorgder was, zoals je allen als kind kunt zijn. Nogmaals sorry voor de trage reactie, Hans.

Marilou NillesenBHIC zei op 22 maart 2021 om 09:16 uur

Dat maakt helemaal niet uit, Hans. Bij een archief kijken we niet op een eeuw meer of minder dus laat staan een paar jaar ;)

Ik ben wel heel blij overigens met je bericht want je schrijft dat het het Apollo-tijdperk was. Ik kan me daar van alles bij voorstellen maar ik heb me nooit gerealiseerd dat dat ook invloed heeft op de keuzes die jonge mensen dan maken. Ben je ook in de techniek zelf werkzaam (geweest)?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.