Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Kerk van OLV ten Hemelopneming in De Heen

RK kerken

Tegenwoordig rijd je in tien minuten met de auto van De Heen naar Steenbergen. Aan het begin van de negentiende eeuw was het anders: toen moesten de inwoners van De Heen meer dan een uur door de modder of door het stof ploeteren om in Steenbergen naar de kerk te gaan


Daarom besloten enkele inwoners van De Heen in 1837 om in het dorp een collecte te houden voor een eigen kapel. De opbrengst was bijna 2.000 gulden. Een aanzienlijk bedrag: in april van hetzelfde jaar kon al worden begonnen met de bouw. Aanvankelijk kwam er een kapelaan uit Steenbergen om de mis op te dragen, maar na tien jaar werd De Heen dan toch een parochie met een eigen pastoor.

De Heen groeide en de kapel werd te klein: in 1885 werd de huidige kerk in gebruik genomen. Opnieuw tastten enkele inwoners van De Heen diep in de buidel. Nu om het interieur van de nieuwe kerk te verfraaien en in 1897 werd er opnieuw een collecte gehouden om een kruisweg te kunnen laten vervaardigen. Die collecte leverde meer dan duizend gulden op.

Rond 1925 waren er plannen om de kerk ingrijpend te vergroten. Daarbij zou veel van het interieur vernieuwd worden. Maar de plannen gingen niet door, zodat het interieur dat de inwoners van De Heen zelf hadden betaald, behouden bleef.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantFoto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Voorlopig tenminste, want in de jaren 1960 moest het interieur er alsnog aan geloven: de wereldwijde vernieuwing van de rooms-katholieke kerk die in die dagen plaatsvond, ging ook aan het kleine De Heen niet voorbij. De altaren werden afgebroken en de witkwast ging over de muurschilderingen heen. Ook de kruiswegstaties verdwenen.

Maar later kreeg de parochie spijt over die radicale vernieuwing waardoor de inventaris, bekostigd door de voorouders van de huidige parochianen, verloren is gegaan. Via de website ging men op zoek naar oude foto’s om nog iets terug te zien van de oude glorie van de kerk. Oude en recente foto’s vormen nu de herinneringen, want de kerk is op 8 november 2014 gesloten. Voortaan moeten de inwoners van De Heen dus toch weer naar Steenbergen...


Pastoor Vemeulen (foto: Johan van Gurp / BN De Stem, bron: collectie Stadsarchief Breda)Pastoor Vermeulen (foto: Johan van Gurp / BN De Stem, bron: collectie Stadsarchief Breda, id.nr. JVG19720902023)

Omdat aan het verhaal van de kerk natuurlijk niet dat van de geestelijkheid mag ontbreken, nodigen wij je uit om hieronder je herinneringen aan de pastoors van vroeger met ons te delen.

Op die foto hiernaast zien we bijvoorbeeld pastoor J.F.J. Vermeulen, die in de jaren vijftig de H. Mis opdroeg in de O.L. Vrouwekerk. Zijn opvolger was pastoor J.C.W. Wijnen.

 

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.