Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Kerk van O.L.V. van Altijddurende Bijstand in Breda

RK kerken

‘Het ledikant’, zo wordt deze kerk aan het Monseigneur Nolensplein in het Bredase Heuvelkwartier ook wel genoemd. Een kerk is het trouwens sinds 2008 niet meer. De voormalige winkel van bakker Van Boxel op hetzelfde plein is verbouwd tot kapel en functioneert binnen de Nazarethparochie.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantHet Mgr. Nolensplein werd ontworpen als centrum van de naoorlogse nieuwbouwwijk De Heuvel, volgens de ideeën van architect M.J. Granpré Molière. En in de opvattingen van die tijd stond de kerk natuurlijk in het middelpunt. Bouwpastoor Matthijs Vos kreeg de opdracht om de kerk te laten bouwen. Nog jaren nadien sprak de volksmond dan ook van ‘het ledikant van pastoor Vos’, dat in 1952 was gewijd.

De voormalige kerk is het middelpunt van de wijk gebleven, maar nu als gemeenschapshuis De Vlieren. Afbreken was geen optie: het is een van de mooiste voorbeelden van het werk van Granpré Molière, de Delftse School, en werd in 2007 aangewezen als rijksmonument.

Op de foto's hieronder zien we twee pastoors van de O.L.V. parochie uit de naoorlogse periode: M.A. Vos, die hulp kreeg van de kapelaans P.G.J. Theeuwes en J. Huysmans, en pastoor L.E.J. Verschueren.

Pastoor Vos
Pastoor M.A. Vos (tweede van links) (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 3c8706)
Pastoor Verschueren
Pastoor L. Verschueren (foto: Johan van Gurp / BN De Stem, collectie Stadsarchief Breda, nr. JVG19730530021)
6

Reacties (6)

Bjørn Biemans zei op 6 juli 2021 om 16:50 uur

Hier vlakbij op school gezeten, Special Onderwijs-Basis School De Spreekhoorn, was na school daar wel eens te vinden.. mooi gebouw! Ooit wel eens een trouwdienst gezien (vanaf buiten Dan natuurlijk)

Periode was rond 1998-2005.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 8 juli 2021 om 10:32 uur

Dank voor je reactie Bjørn!

Robert 't Sas zei op 2 januari 2022 om 11:31 uur

Ik denk dat ik daar ben gedoopt .
Weet t niet zeker ,en hoe kom ik daar achter ?

Norah zei op 3 januari 2022 om 08:11 uur

Probeert u deze site eens, hier staan ook contactadressen bij. https://parochiemariamagdalena.nl

Henk Gelens zei op 12 oktober 2022 om 18:41 uur

Helemaal #mijnjeugd. Woonde in deze wijk vanaf 1954 en bezocht de St. Clemensschool. Verhuisde in1964 naar de Hoge Vucht. Met weemoed terugdenken.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 oktober 2022 om 09:37 uur

Bedankt Henk voor het reageren. Denk je ook met plezier terug aan de kerk en het leven in de parochie? Zijn er nog bepaalde pastoors of kapelaans die je je goed kunt herinneren? Vertel hier nog eens verder als je wilt.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.