Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Jozef Werkmankerk in Veldhoven

RK kerken

De kerk was het middelpunt van de parochie. Een plek van bezinning, bijpraten over alledaagse dingen en natuurlijk deelname aan de heilige mis. Om alles in goede banen te leiden was er de pastoor. Welke herinneringen leven er nog aan de pastoors en kapelaans van de parochie Jozef Werkman?

De doop, de eucharistie, de biecht, het vormsel, het huwelijk, de ziekenzalving... Denk ook aan processies, bijvoorbeeld. En dat waren nog maar de formele aangelegenheden. Als gelovige had je vroeger vaak te maken met allerlei 'mannen Gods'. Kun je ze nog voor de geest halen? Hoe heette nou ook alweer die pastoor van het huisbezoek? Je weet er vast nog een of twee te noemen.


Pastoor Geurts

Pastoor Geurts (bron: Jeroen Arts, 'Priester Theo Geurts', gepubliceerd op bhic.nl)

Denk bijvoorbeeld aan Theo Geurts, hiernaast op de foto, de pastoor met wie het allemaal begon. Hij ging in 1956 (aldus de Piusalmanak) of 1957 aan de slag in de nieuwe parochie Jozef Werkman. Hij was toen 35 jaar, wat tamelijk jong was voor een priester om zijn eerste kerkgemeenschap te gaan leiden. Maar bouwpastoors waren daarentegen wel vaker van een jongere leeftijd.

Over de eerwaarde heer Geurts en de andere geestelijken van de Jozefkerk weet jij vast nog wel wat te vertellen. Je kunt je verhalen hieronder met ons delen. We zijn benieuwd!


St. Jozefkerk De Jozef Werkmankerk met losstaande, ronde toren, in gebruik van 1962 tot 2016. (foto: © Job van Nes 2010, bron: reliwiki.nl)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.