Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Heilige Hartenkerk in Eindhoven

RK kerken

In 1920 werd het dorp Gestel, dat toen samen met Blaarthem een gemeente vormde, onderdeel van Eindhoven. Het stadsdeel telde in de twintigste eeuw een handvol kerken, waaronder die van de Heilige Harten. 'Kerkte' ook jij in dat godshuis?

De H.H. Hartenkerk in Eindhoven, bron: parochiewebsite
Bron: website Parochie Sint Joris


De snelle groei van de Brabantse steden ging vroeger nog hand in hand met de stichting van nieuwe kerkgemeenschappen. Want al die nieuwe stedelingen in Brabant waren natuurlijk grotendeels katholieken, dus ingeschrevenen bij een parochie.

De Heilige Hartenkerk was gereed in 1961 en, net als vele andere kerken die toen werden gebouwd, modernistisch en sober van stijl, met een vrijstaande klokkentoren.

De status als parochiekerk ging in 2012 verloren. Toen werd de parochie H.H. Harten bij bisschoppelijk besluit onderdeel van de nieuwe parochie Sint Joris, die ook de stadsdelen Strijp, Stratum, Tongelre en de Binnenstad omvatte. In die constellatie heeft de Heilige Hartenkerk nog drie jaar dienst gedaan.

In 2013 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Op 30 juni dat jaar werd er voor het laatst de mis gevierd. Het gebouw kreeg een nieuwe bestemming als trampolinecentrum en is in 2016 op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

2

Reacties (2)

Bernardus zei op 13 november 2022 om 16:16 uur

Deze kerk is niet in 2015 aan de eredienst onttrokken, maar op 30 juni 2013 is er voor de laatste keer de mis gevierd en aan de eredienst onttrokken.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 november 2022 om 12:02 uur

Dank, Bernardus, voor deze correctie we passen het meteen aan! Was je zelf trouwens aanwezig bij deze laatste viering? Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.