Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Willibrorduskerk in Milheeze

RK kerken

Milheeze is een van de Brabantse dorpen die zijn waterstaatskerk uit de negentiende eeuw (1845) heeft behouden. Meestal waren die kerken snel te klein of bleken ze slecht gebouwd. Dan werden ze vervangen door - meestal - een neogotisch bouwwerk.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014

Zo niet in Milheeze. De kerk is op een stevig fundament gebouwd: de resten van de oude kapel van het dorp - uit 1421 - werden erin verwerkt. Maar de vijftiende-eeuwse toren mocht blijven staan. Verder bleek de kerk nog tot 1964 groot genoeg. Pas toen kwam de rechthoekige aanbouw tot stand.

De Willibrordusparochie werd in de jaren vijftig bediend door pastoor J. Simonis. Hij was geboren in 1871, dus de parochianen van toen zullen zich hem nog herinneren als een man van zeer hoge leeftijd. In de jaren zestig stond de parochie onder de hoede van pastoor A.J. Boeijen, die bijna veertig jaar jonger was dan zijn voorganger.

Op de foto hieronder zien we pastoor Simonis samen met pastoor Van Zeeland uit Bakel. Deze foto is genomen in de tuin van de pastoor in Bakel Bakel, maar het jaartal is onbekend.

Uit de jaren zestig zullen de oudere generaties nog wel pastoor A.J. Boeijen herinneren, bijna veertig jaar jonger dan zijn voorganger.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen aan de kerk en het leven in de parochie en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl

Bron: coll. Heemkundekring Bakel en Milheeze, nr. B-000241Foto's

De H. Willibrorduskerk in Milheeze (foto: BHIC / Paul Huismans, 2014)

Pastoor Simonis en pastoor Van Zeeland uit Bakel, gefotografeerd in Bakel. (Bron: coll. Heemkundekring Bakel en Milheeze, nr. B-000241)

2

Reacties (2)

Ben zei op 30 augustus 2020 om 18:50 uur

Er wordt geschreven dat de locatie onbekend is maar deze foto is gemaakt in de tuin van de Pastoor in Bakel het achterliggende gebouw stond in een soort boomgaard met een open terrein.

Marilou NillesenBHIC zei op 31 augustus 2020 om 10:30 uur

Ah, dat is een mooie aanvulling, Ben. Goed dat je dat hier meldt, we passen de tekst aan. Heb je mogelijk ook een idee in wel jaar (of welke periode ongeveer) deze foto kan zijn gemaakt?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.