Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Willibrorduskerk in Klein Zundert

RK kerken

Het heet wel Klein Zundert, maar het is ouder dan Zundert en ook in kerkelijk opzicht niet zomaar een gehucht. Vaak kregen dergelijke dorpjes pas aan het eind van de negentiende of in de loop van de twintigste eeuw met veel moeite een eigen kerk. Klein Zundert had er echter al een in de middeleeuwen, in het gehucht Raamberg.


Deze voor een deel tufstenen kerk had veel te lijden van de Tachtigjarige Oorlog, maar in 1645 kon ze weer in haar volle glorie in gebruik worden genomen. Helaas voor de katholieken werd het gebouw drie jaar later al toegewezen aan de protestanten, die het echter nooit in gebruik hebben genomen. Maar de autoriteiten waren onverbiddelijk: de katholieken mochten alleen een schuurkerk gebruiken. Die kerk werd hun zo vertrouwd dat ze na 1795, toen ze de oude kerk terugkregen, deze afbraken, zodat de materialen konden worden hergebruikt voor de ombouw van de schuurkerk tot een echt bedehuis.

In 1911 werd de huidige kerk in gebruik genomen, ontworpen door de beroemde architecten Jan Stuyt en Jos Cuypers. Zo op het eerste gezicht is het een echte kerk uit het Rijke Roomse Leven in de typische neo-stijl: neo-romaans in dit geval. Maar kenners zien in de detailleringen dat de architecten naar vernieuwing zochten. Een zeldzaam voorbeeld van hun werk en daarom een rijksmonument.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantFoto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.