Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Vincentius à Paolokerk in Eindhoven

RK kerken

Deze moderne zaalkerk werd ingewijd in 1964. Net als vele andere kerken onderging ook deze de gevolgen van de secularisering. Eind jaren negentig werd er voor het laatst de H. Mis gecelebreerd.



De H. Vincentius à Paolokerk (foto: © Job van Nes 2009, bron: reliwiki.nl)

Op 13 augustus 1960 werd pater F.A.J. Dusée (geboren in 1910 in Tilburg), van de priestercongregatie van de 'Lazaristen', benoemd tot bouwpastoor van de nieuwe parochie H. Vincentius à Paolo. Op 16 juli 1961 was deze parochie een feit en op 17 februari 1962 werd Dusée door deken Kaal als herder van de kerkgemeenschap geïnstalleerd, zoals te zien op de foto hieronder. De naam 'Vincentius' verwees naar een Franse priester, die in 1660 was gestorven en in 1737 heilig verklaard.

De naar hem vernoemde kerk aan de Vitruviusweg was er op het moment dat de parochie werd gesticht nog niet. Om die reden werd in 1962 een noodkerk geopend, waar de parochianen gedurende de bouwperiode aan de H. Mis konden deelnamen.

De nieuwe Vincentiuskerk was in 1964 gereed voor gebruik. Behalve het moderne uiterlijk viel de kerk ook op door de losstaande toren.

Sinds 1998 is het gebouw buiten gebruik als godshuis. Het kreeg een nieuwe bestemming als kantoorlocatie.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen aan de parochie en vul dit verhaal aan!





Deken Kaal installeert pater F.A.J. Dusée als pastoor van de Vincentiusparochie, 17 februari 1962 (bron: collectie Eindhoven in Beeld, id.nr. 28592)

Het pastoraal team van de H. Vincentius à Paolo onder pastoor Dusée. V.l.n.r. kapelaan Driessen, kerkmeester F. van Overbeek, Dusée, kerkmeester W. de Vries en kapelaan De Jong. Niet op de foto, maar wel kapelaan van het eerste uur, was M. Opgenoordt. (Bron: collectie Eindhoven in Beeld, id.nr. 28522)

8

Reacties (8)

Eric Ferguson zei op 8 september 2019 om 15:08 uur

Van 1965 tot 2002 woonden wij in de van Dormaalstraat, heel dicht bij deze kerk. Wij waren lid van de Protestantse Emmaus gemeente, maar herinneren ons met vreugde de nauwe en fijne samenwerkeng en vele gemeenschappelijke vieringen met de Vincentiusparochie, en vooral de vriendschap met Pastoor Dusée.

Eric Ferguson zei op 8 september 2019 om 15:11 uur

Kunt u aub een verwijzing opnemen naar eerdere reacties? Het zou zo fijn zijn te lezen wat anderen toen hebben beleefd.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 9 september 2019 om 09:59 uur

Hallo Eric, welkom op de site en bedankt voor je bericht. Helaas zien we dat nog niet op elke kerkenpagina veel wordt gereageerd; deze is er een van. Ik ben dus bang dat ik geen eerdere reacties heb om naar te verwijzen. Maar nu jij hebt gereageerd is er een goede kans dat er meer gaan volgen. Zien we ook op andere pagina's.
Wat hield die samenwerking tussen de Emmaus- en Vincentiusgemeenschap zoal in? En wat staat je nog het beste bij van pastoor Dusée?

Eric Ferguson zei op 9 september 2019 om 12:36 uur

Toen wij op 1-1-1965 in de van Dormaalstraat kwamen wonen begonnen we contacten te leggen, en nodigden ook de Pastoor uit om kennis te maken. Dusée begreep eerst niet dat hij de verhuizing niet via de Kerk had doorgekregen, en was stomverbaasd dat wij als protestanten hem hadden uitgenodigd; dat was hem nog nooit gebeurd. Het was het begin van een persoonlijke vriendschap en veel samenwerking tussen de parochie en onze Emmaus wijkgemeente, met gemeenschappelijke vieringen op hoogtijdagen en zelfs over en weer deelnemen aan eucharistie / avondmaal. Het was de tijd van Mgr. Beckers, en veel openheid in de RKK, al was het parochiebestuur soms wat aarzelend. Tot ons aller verdriet is die openheid nu geheel afgeknepen. Ik herinner me ook dat Dusée vertelde over zijn werk onder de armen en uitgeslotenen in Maastricht, waar zijn huis dag en nacht voor hen openstond. Voor dat werk kreeg ik diep respect.

Eric Ferguson zei op 9 september 2019 om 12:44 uur

Let op: het onderschrift van de tweede foto was gisteren correct, maar vandaag fout: er staat nu een herhaling van het onderschrift van de foto er boven. [na lezing deze reactie verwijderen, natuurlijk]

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 september 2019 om 12:42 uur

Mooi verhaal, Eric. Geeft aan de ene kant aan hoe springlevend dat denken in katholiek / niet-katholiek toen nog was, maar tegelijk een aardig staaltje lokale oecumene. Gelukkig stond deze pastoor daarvoor open. Moet bijzonder zijn geweest om zo'n samenwerking in zo'n periode handen en voeten te geven. (Dat onderschrift is trouwens weer terug ; ), fijn dat je dat hebt doorgegeven)

Erna van de Ven zei op 16 november 2023 om 00:15 uur

Bij toeval kom ik vanavond al googelend uit bij mijn oude parochie en alle herinneringen daaraan. Wij woonden in de Bloklaan, Prinsejagt II. Ik zat ook op de basisschool gelegen achter de kerk. Ik kan me pastoor Dusée heel erg goed herinneren. (En ook kapelaan van Dijk.) Hij kwam katechismusles geven in onze klas. Ik herinner me ook dat ik niets vermoedend vroeg of hij nooit verliefd was geweest (hij vertelde dat hij niet mocht trouwen). De klas giebelen natuurlijk. Meneer van den Berge knikte, dat het toch best een goede vraag was ;-).
Ik herinner me de kerk erg goed en hoe we er als kleine kinderen naar de crèche konden en de route door de kerk daar naar toe was spannend. Ik heb er ook mijn H. Communie gedaan en mocht voorlezen, ook heel erg spannend. Heel jammer dat de kerk niet meer in gebruik is. Heel erg mooi dat het een herbestemming heeft gekregen en een monument is. Warme herinneringen!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 december 2023 om 16:11 uur

Bedankt Erna voor het delen van je herinneringen aan dat religieuze leven toen. En inderdaad goede vraag vanuit de klas, kan me best voorstellen dat je je dat dan afvraagt. Met het antwoord (als dan celibaat erbij betrokken wordt) kan wel een les worden gevuld, me dunkt! Welkom op de site trouwens en vertel nog eens verder als je wilt. Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.