Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Theresiakerk in Waspik

RK kerken

Het heeft lang geduurd voordat de Theresiakerk in Waspik een echte parochiekerk was. In 1927 werd de kerk ingewijd en de zielzorg werd toevertrouwd aan de paters Karmelieten die dat jaar in het dorp waren komen wonen. Eigenlijk was het dus een kloosterkapel en geen parochiekerk.


Patroonheilige was de H. Theresia van Lisieux, die kort daarvoor heilig was verklaard. De Waspikse kerk was daarmee de eerste Theresiakerk in Nederland. De status van parochiekerk werd pas in 1970 verworven. Dat duurde niet lang: in 2009 werd de parochie opgeheven en drie jaar later werd de kerk aan de eredienst onttrokken.

Jarenlang was de Theresiakerk een bedevaartsoord. Kort na de opening zou zich daar namelijk een wonder hebben voltrokken. Een vrouw uit Tilburg werd er genezen van haar verlamming.

Boekenmarkt in de Theresiakerk
(foto: © Bert Donks, 2014)

De genezing is nooit onderzocht en daarom ook niet erkend door de rooms-katholieke kerk. Maar dat verhinderde niet dat er meteen een stroom pelgrims naar Waspik op gang kwam, vooral uit Tilburg, maar ook uit andere plaatsen in de omgeving. In 1972 vond de laatste bedevaart plaats, maar jarenlang kwamen er nog individuele pelgrims om tot de H. Theresia te bidden.

1

Reacties (1)

Bert zei op 18 december 2014 om 14:26 uur

Dag Jan,
Een leuke herinnering aan de Theresia uit mijn jeugd:
De luidklokken van de Theresia zijn nooit geautomatiseerd, dus het was als jonge vent leuk om in de touwen van de klokken te springen en vervolgens 2 meter omhoog te vliegen tijdens het luiden!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.