Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Theresiakerk in Moerstraten

RK kerken

Pastoor Van den Brüle was een groot vereerder van de H. Theresia van Lisieux. In 1925, een jaar voordat de bouw van de kerk in Moerstraten begon, werd zij heilig verklaard.



Het stond dan ook vast dat de nieuwe kerk aan haar zou worden toegewijd. Tot 1966 werd er zelfs jaarlijks een processie voor haar gehouden: Moerstraten is waarschijnlijk een van de eerste bedevaartsoorden waar zij vereerd werd.

De processies zijn er niet meer, maar de H. Theresia nam ook daarna nog een belangrijke plaats in. Zoals in het nieuwe altaar, dat in 1990 werd ingewijd. In het houtsnijwerk waren verwijzingen naar haar verwerkt.

De Theresiakerk werd na een drukbezochte laatste liturgie op 25 januari 2014 gesloten. Dat had vooral te maken met de toestand van het gebouw. Er was groot onderhoud nodig en de kleine gemeenschap kon die kosten niet opbrengen.


Het beeld van de H. Theresia kreeg een nieuwe plek: het verhuisde naar de kerk in Heerle. Het kerkgebouw werd verkocht en kreeg een woonbestemming.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Heemkundekring De Vierschaer heeft op zijn website twee films geplaatst over de geschiedenis van de Theresiakerk

Foto: BHIC,  Collectie Provincie Noord-Brabant


Aan het verhaal van de kerk mag natuurlijk niet het verhaal van mijnheer pastoor of kapelaan ontbreken. Er leven aan hen vast nog veel herinneringen. Denk bijvoorbeeld aan pastoor Chr. van den Brüle, hierboven al genoemd. Volgens de Piusalmanak was hij al in 1927 in Moerstraten actief. Halverwege de jaren vijftig was hij er nog steeds te vinden.

En wie herinnert zich nog pastoor J.A.J.M. de Bruijn, die in de jaren zestig het gezicht was van deze bijzondere kerk? Je kunt hieronder je verhalen en anekdotes met ons delen.

©

 

Pastoor De Bruijn


Pastoor Van den Brüle

Pastoor C.A. van den Brüle in 1936. (Katholiek Documentatie Centrum, KDC, AFBK-2a16884)


Pastoor Van den Brüle  

Pastoor Van den Brüle op de foto in Moerstraten in 1939, samen met de Jonge Boerenstand. V.l.n.r., voorste rij zittend: J. Bartels, P. Dekkers, pastoor Chr. van den Brüle, J. van Ackeren, P. van Gastel en leraar Simons van de Theresiaschool. Middelste rij, staand: C. Dekkers, J. Maas, J. Dekkers, J. Damen, Jac. Dekkers, Ant. Adriaansen, A. Bogers, Ant. Franken, J. Franken, Adr. Ooms, Alf. v.d. Kar, Jac. Damen en Mar. Damen. Bovenste rij: Kl. de Weert, J. Franken, L. Franken, Ant. Franken, A. Heijmans, P. Bogers, P. Dekkers, P. van de Kar, A. Adriaansen, D. Schoonen, Mar. Bartels en Rom. Bartels. (West-Brabants Archief, K21624, Fotocollectie voormalige gemeente Wouw)

 

 

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.