Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Theresiakerk in Lennisheuvel

RK kerken

De Theresiakerk in Lennisheuvel is geen monument, maar toch is de kerk van binnen en buiten grondig gerestaureerd. Daar was maar liefst vier jaar voor nodig: van 2003 tot 2007.

Interieur van de H. Theresiakerk (foto: BHIC / Henk Buijks, 2012)De Theresiaparochie is een bijzonder actieve gemeenschap die in 2010 een stichting Parochiegemeenschap St. Theresia oprichtte, toen bekend werd dat het bisdom de parochie ging opheffen. De kerk is sterk verbonden met het dorp.

Hoe het verder gaat met de kerk is nog niet bekend. Bij het 85-jarig bestaan van de kerk in 2011 werd daar met vuur over gediscussieerd. Zolang de inwoners van Lennisheuvel zo betrokken zijn bij hun kerk, zal die zeker wel blijven bestaan. Wel fuseert de parochie per 1 januari 2015 met die van Boxtel, Esch en Liempde tot de Heilig Hartparochie. Uit de website blijkt nog niet of dit gevolgen heeft voor de kerk...


Maar wie waren tijdens het 'rijke roomse leven' nu eigenlijk het gezicht van de Theresiakerk? Want de kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans.

Wat kun je je daar nog van herinneren? Denk aan pastoor Tilman, bijvoorbeeld. Hij bestierde de parochie in de jaren vijftig en zestig. Hij zal zijn parochianen dus wel goed hebben leren kennen - en zij hem.

Je kunt je verhalen en anekdotes hieronder met ons delen.

Weer een nieuwe parochiaan erbij! Pastoor Tilman doopt een baby in Lennisheuvel. Wanneer zal deze foto genomen zijn? (BHIC, 1901-009417, Foto-atelier Jos. W. de Koning)

Pastoor Tilman

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.