Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Petruskerk in Oisterwijk

RK kerken

Voor de bouw van de huidige Petrus’ Banden-kerk in 1896 werd een gotisch kerkgebouw uit de dertiende eeuw opgeofferd. Maar er kwam wel een neogotisch godshuis voor terug waarvan het ontwerp gebaseerd is op dat van een van de oudste gotische kerken: de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Trier.


Overigens was er van de dertiende-eeuwse kerk toen weinig meer over. In 1587 was de kerk tijdens gevechten tussen Spaanse troepen en opstandelingen verwoest.

Een verwijzing naar de eigen geschiedenis van Oisterwijk vormt de Maria Vreugderijckekapel. In de Middeleeuwen werd er een Mariabeeld vereerd waaraan wonderen werden toegeschreven. De oorspronkelijke kapel is gesloopt, maar het beeld bleef behouden. In 1910 werd het geplaatst in de Maria Vreugderijckekapel die speciaal voor dat doel tegen de Petrus’ Bandenkerk was aangebouwd.

Op 27 mei 1998 brandde de centrale toren van de kerk geheel uit. Al vrij snel was men het erover eens dat het gebouw hersteld diende te worden. Toren en kerk staan er nu weer piekfijn bij!

Foto: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 412.270Foto: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 412.270

De parochie is inmiddels gefuseerd met de twee andere parochies in Oisterwijk en die van Haaren en Moergestel. Het is nog niet bekend welke kerken de nieuwe parochie op termijn open gaat houden. Maar allemaal gaat niet lukken, zoveel is al wel bekend.


Tot zover het verhaal van de kerk. Welke herinneringen heb je nog aan pastoors en kapelaans van de Petruskerk? Want de kerk stond centraal in het godsdienstige leven van vroeger. Maar de bezieling van een parochie moest natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Denk aan pastoor Van Kemenade, die in 1940 naar de parochie kwam en er daarna nog vele jaren de heilige mis verzorgde. Halverwege de jaren zestig zwaaide hij nog steeds de scepter in deze kerkgemeenschap. In zijn pastorale taken kreeg hij onder andere ondersteuning van de kapelaans H. de Beer en J. Lijten. Ook over hen weet je vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Deel ze met ons hieronder! Pastoor J.J.M. van Kemenade (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a13262) Pastoor Van Kemenade

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.