Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Martinuskerk in Katwijk

RK kerken

Oh, ironie! Katwijk staat bekend als bolwerk van orthodox protestantisme. Maar er is nog een ander Katwijk. Niet aan zee, maar aan de Maas bij Cuijk. Dit Katwijk is een zeer katholiek bedevaartsoord voor O.L. Vrouw van Lourdes.


Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2013

Architect C. Weber ontwierp de Katwijkse Martinuskerk (1884). De bouwpastoor liet aan zijn kerk een Lourdesgrot en een processiepark toevoegen. In die tijd — het einde van de negentiende eeuw — was een reis naar Lourdes nog maar voor weinigen weggelegd. Daarom werden er overal in de katholieke wereld ’filiaalheiligdommen’ opgericht, waarvan dat in Katwijk er een is. De grot werd ontworpen door architect Hendriks uit Oss.

Zowel de Martinuskerk als de grot zijn rijksmonumenten. Een van de argumenten om de grot op de monumentenlijst op te nemen is dat het een voorbeeld is van de ontwikkeling van de betontechniek. Of er ook veel betonliefhebbers naar Katwijk komen, is niet bekend.

Pastoors van de H. Martinuskerk waren onder andere Anton Boeijen (jaren vijftig) en J. Heesakkers (jaren zestig). Die laatste pastoor behoorde tot de Orde van Norbertijnen en Servatius was zijn kloosternaam. We zien hem op de foto's hieronder.

Pastoor Heesakkers
De nieuwe gymzaal van de Aloysiusschool wordt plechtig door pastoor Heesakkers ingezegend, met helemaal links burgemeester Van Hout en daarnaast gemeentesecretaris Achten en kapelaan Hendriks. (Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)
Pastoor Heesakkers
Postulant en novice Servatius Heesakkers, met familie, ca. 1921 (foto: BHIC, collectie Abdij van Berne)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.