
|
Foto: G. Lanting, 2011. Bron: Wikipedia |
Tijdens de maanden van de bevrijding in 1944-’45 betaalde kerkelijk Dussen een zware tol: zowel de katholieke als de hervormde kerk werd verwoest. De katholieken verloren hun neogotische kerk uit 1892.
Architect G.H. Holt presenteerde zijn ontwerp voor de nieuwe kerk in 1949. Het was voor die tijd bijna revolutionair. Er werd namelijk gebruik gemaakt van beton en staal en van systeembouw, zodat onderdelen gemakkelijk in elkaar konden worden gezet. In de jaren 1960 werd dit principe in de kerkenbouw meer toegepast.
![]() |
Pastoor L. van den Hoven en Mgr. Mutsaers, 1954 (foto: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, id.nr. dom00069) |
![]() |
Pastoor Van den Hoven, communieuitreiking in de noodkerk aan de Molenkade. (Foto: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, id.nr. dom00098) |
De bouw van de Dussense kerk begon pas in 1953, na de watersnood. En dat is nog steeds aan het gebouw af te lezen: om te voorkomen dat de kerk bij een volgende watersnoodramp zou onderlopen, is ze op een hoog fundament geplaatst. Je kijkt er toch nog een beetje tegenop.
Een van de pastoors die bij (oud-)inwoners van Dussen nog wel een belletje zal doen rinkelen is L.Th.J. van den Hoven. Deze priester kwam in 1945, op 45-jarige leeftijd naar de parochie en hij droeg er ook in de jaren vijftig en zestig de H. Mis op. Op de ene foto zien we hem tijdens een communieuitreiking in de noodkerk aan de Molenkade. Op de andere foto vergezelt hij Mgr. Mutsaers de bisschop van Den Bosch bij de inwijding van de nieuwe kerk aan het Vrijheidsplein in 1954.
Reactie toevoegen