Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Maria Geboortekerk in Dussen

RK kerken

Dussen ligt in het noordwesten van de provincie en dat hebben ze in 1953 geweten, tijdens de watersnoodramp. Die ramp had ook gevolgen voor de katholieke kerk in het dorp.



Foto: G. Lanting, 2011. Bron: Wikipedia

Foto: G. Lanting, 2011. Bron: Wikipedia

Tijdens de maanden van de bevrijding in 1944-’45 betaalde kerkelijk Dussen een zware tol: zowel de katholieke als de hervormde kerk werd verwoest. De katholieken verloren hun neogotische kerk uit 1892.

Architect G.H. Holt presenteerde zijn ontwerp voor de nieuwe kerk in 1949. Het was voor die tijd bijna revolutionair. Er werd namelijk gebruik gemaakt van beton en staal en van systeembouw, zodat onderdelen gemakkelijk in elkaar konden worden gezet. In de jaren 1960 werd dit principe in de kerkenbouw meer toegepast.



Pastoor Van den Hoven
Pastoor L. van den Hoven en Mgr. Mutsaers, 1954 (foto: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, id.nr. dom00069)



Pastoor Van den Hoven
Pastoor Van den Hoven, communieuitreiking in de noodkerk aan de Molenkade. (Foto: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, id.nr. dom00098)

De bouw van de Dussense kerk begon pas in 1953, na de watersnood. En dat is nog steeds aan het gebouw af te lezen: om te voorkomen dat de kerk bij een volgende watersnoodramp zou onderlopen, is ze op een hoog fundament geplaatst. Je kijkt er toch nog een beetje tegenop.

Een van de pastoors die bij (oud-)inwoners van Dussen nog wel een belletje zal doen rinkelen is L.Th.J. van den Hoven. Deze priester kwam in 1945, op 45-jarige leeftijd naar de parochie en hij droeg er ook in de jaren vijftig en zestig de H. Mis op. Op de ene foto zien we hem tijdens een communieuitreiking in de noodkerk aan de Molenkade. Op de andere foto vergezelt hij Mgr. Mutsaers de bisschop van Den Bosch bij de inwijding van de nieuwe kerk aan het Vrijheidsplein in 1954.

9

Reacties (9)

Hub. Brouns zei op 10 oktober 2018 om 19:58 uur

Bestaat er een foto van de voormalige nep gotischr kerk uit 1892?
Wie is de architect? Cuypers of navolger?

Paul HuismansBHIC zei op 11 oktober 2018 om 08:13 uur

@ Hub Brouns. Bijvoorbeeld op Reliwiki kun je foto's van die kerk vinden (http://www.reliwiki.nl/index.php?title=Dussen,_Dorpsstraat_-_Maria_Gebo… ). De architect was Corbey, inderdaad een leerling van Cuypers

Marius zei op 24 september 2020 om 21:45 uur

Is deze RK kerk nu door de oorlog verwoest of kort na de oorlog door brand verwoest? En wat is er te vertellen over de RK begraafplaats aldaar en Duitse soldaten die daar ooit gelegen zouden hebben? Bij voorbaat dank voor uw reatie(s).

Paul HuismansBHIC zei op 25 september 2020 om 08:02 uur

Beste Marius, Voor zover ik begrijp is de kerk in 1944 verwoest als gevolg van oorlogshandelingen. De ruïne zou in 1945 verder zijn gesloopt.
Over de begraafplaats durf ik zo niets te zeggen. Maar het was heel gebruikelijk dat soldaten er begraven werden. Na de oorlog zijn de meeste van die soldaten - voor zover het Duitsers waren - herbegraven op de begraafplaats in Ysselsteyn (Limburg).

Marius zei op 25 september 2020 om 21:11 uur

Hallo Paul. Dank voor de snelle reatie. Ik zoek duidelijk bewijs voor beide versies die ik over deze kerk heb. Zo ook over het aantal Duitsers dat er gelegen heeft. Ik heb begrepen dat er bij de opgravingen liever geen kijkers werden toegelaten dus dat gaat lastig worden zonder getuigenverklaringen.

Paul HuismansBHIC zei op 5 oktober 2020 om 10:38 uur

Dag Marius. In dit verhaal over militaire begraafplaatsen op onze website staat: "Op 15 oktober 1946 begon de Nederlandse Gravendienst met de herbegraving van de verspreid over het land liggende Duitse gesneuvelden." En dat heeft betrekking op de begraafplaats in Ysselsteyn. In het archief van deze dienst van Defensie zouden dan zeker gegevens te vinden moeten zijn. Dat archief berust bij het Nationaal Archief en is volledig openbaar.

Marius zei op 5 oktober 2020 om 11:21 uur

Klopt Paul. Maar de lijst over Dussen geeft geen inzicht over welke begraafplaats het nu precies gaat. Bij mij staat de lijst bekend als de LIJST DUSSEN.

Paul HuismansBHIC zei op 5 oktober 2020 om 13:15 uur

Beste Marius, dan ben ik bang dat ik ook niet veel voor je kan betekenen. Waren of zijn er meer begraafplaatsen in Dussen?
Volgens mij moet een gemeente toestemming geven voor het opgraven van een lijk. Misschien is er in het gemeentearchief van Dussen nog wat te vinden? Dat ligt bij het Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Marius zei op 5 oktober 2020 om 19:16 uur

Hallo Paul. Dussen had er 2. Deze graven werden gezien als TIJDELIJK. Ik zal het archief er eens op nazien. Dank!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.