Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Luciakerk in Ravenstein

RK kerken

De Luciakerk in Ravenstein is een unieke kerk - voor Noord-Brabant. Nergens in de provincie is er namelijk zo’n barokke kerk te vinden. Dat komt doordat in de tijd van de barok in Nederland de bouw van katholieke kerken verboden was.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2007
Foto: BHIC / Henk Buijks, 2007

Ravenstein was tot circa 1800 echter een onafhankelijk ministaatje. De graven van Palts-Neuburg waren hier de baas en niet de Staten-Generaal. In Ravenstein konden de katholieken in 1735 dus gewoon een kerk bouwen. Zij het dat enkele plaatselijke protestanten hier niet aan meewerkten. Twee van hen bezaten percelen die grensden aan de te bouwen kerk. Ze weigerden die te verkopen zodat het gebouw kleiner werd dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Het geld voor de bouw werd overigens bijeengebracht via een loterij- ook al een uniek feit. Het Loterijfonds bestaat nog steeds. Uit de baten worden tot de dag van vandaag lokale activiteiten op het gebied van welzijn en cultuur gesubsidieerd.

Tot zover het verhaal van de kerk. Daaraan mag natuurlijk niet het verhaal van de geestelijkheid ontbreken. En wij hopen dat jij ons meer over ze kunt vertellen. Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog pastoor Petrus van Heijst uit de jaren vijftig? Hij ging in 1934 aan de slag in de parochie. Of denk aan pastoor Franciscus Soontiëns uit de jaren zestig.

Pastoor Van Heyst
Ravenstein op 14 oktober 1939: pastoor Van Heijst zegent de nieuwe veerpont 'Jeanne'. (Foto: collectie BHIC)
Pastoor en redemptorist Soontiëns
Pastoor F.C. Soontiëns (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.