Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Lucaskerk in 's-Hertogenbosch

RK kerken

Deze kerk is ontworpen door het architectenbureau Van der Laan, Hansen en Van Hal en een mooi voorbeeld van de Bossche School. Grondlegger daarvan was de Benedictijner monnik, tevens architect, Dom van der Laan. In een van zijn publicaties noemde deze Stonehenge als voorbeeld.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2009
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2009

Kijkend naar de Lucaskerk zie je ook rechtopstaande stenen met daartussen ramen als open ruimte. Overigens had de kerk nog een overeenkomst met het ruïneuze Stonehenge. Door een constructiefout stortte de kerk in 1968 gedeeltelijk in. De twaalfjarige Hans van de Leemput, die op dat moment met zijn moeder langs de sacramentskapel liep, kwam daarbij om het leven. De brandweer heeft nog onder het puin gezocht naar mogelijke andere slachtoffers. De genie uit Vught werd ingeschakeld om het puin te verwijderen. Later werd veiligheidshalve het hele gebouw afgebroken. Het duurde tot 1973 voordat een nieuwe kerk in gebruik kon worden genomen.

Pastoor Smulders (collectie KDC)
Pastoor J.F. Smulders. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, nr. 6a710

In de plannen van de parochiële eenheid Heilige Maria & Heilige Johannes, waar de kerk sinds 2011 toe behoort, wordt de Lucaskerk voorlopig een van de vier hoofdkerken in Den Bosch.

De monumentale Catharinakerk, die men daarvoor eerder op het oog had, is minder goed bereikbaar en biedt minder geschikte ruimte voor het pastoraat en ontmoetingen.

Op de foto zien we een van de pastoors van de H. Lucasparochie, de priester J.F. Smulders.

23

Reacties (23)

john van ophoven Dussen 0416 391572 of 06 19 90 01 66 zei op 30 mei 2016 om 16:53 uur

Meneer Paul Huismans
Een kennis attendeerde mij op het bestaan van de Lucaskerk in Den Bosch.
via internet ben ik bij u terecht gekomen. en zag de kerk opnieuw gebouwd is. Op internet was tevens de oude - ingestorte - kerk te zien. Uw vertelling is duidelijk.
Aanleiding is feitelijk dat architect van de kerk Gerardus Majella in Gemert Jan de Jong mij extra triggert. Ten tijde dat we student waren aan de Latijnse School te Gemert werd door ons aldaar dagelijks gekerkt. Een unieke Godshuis dat bijdroeg vernieuwend en uitdagende opdrachten voortkomend uit 2de Vaticaansconcilie.
Beide kerkgebouwen hebben vorm gekregen op de tekentafel van Architect Jan de Jong stroming Bossche School grondlegger Dom Hans van der Laan cs Benedictijn, Lemiers bij Vaals.
Ik probeer foto materiaal en anders te verzamelen voor mijn vriend Benedictijn Fr. Lambertus die het erfgoed van Dom van der Laan - en Jan de Jong - beheert en onderhoud - centraalpunt Benedictijner abdij - Lemiers bij Vaals.
Ik ben zo vrij u het verzoek voor te leggen of van de Lucaskerk mij beschikbare foto's van het gebouw zowel exterieur als interieur en eigenheden of anders beschikbaar kunt stellen ter verrijking van de collectie Jan de Jong cs /Dom van der Laan. Bij voorbaat dank. Een prettige voortzetting en groet

Mariët BruggemanBHIC zei op 31 mei 2016 om 11:59 uur

Beste Meneer van Ophoven, hartelijk dank voor uw aanvulling bij het verhaal van mijn collega Paul over de St.Lucaskerk in 's-Hertogenbosch.
Ik heb even gezocht in onze fotocollectie, maar van deze kerk hebben wij slechts één foto beschikbaar, namelijk
http://www.bhic.nl/foto/aff5b2e0-45fb-11e3-b06e-ff4bc2cbee85
Als u mij uw emailadres geeft via info@bhic.nl dan wil ik u deze foto graag als scan toesturen.

Marjolijn Pieterse-Vermeulen zei op 9 oktober 2019 om 21:18 uur

Ik weet nog dat de kerk instortte. Het was koud buiten, de slootjes in de buurt waren bevroren. Overal schaatsten kinderen, het was zaterdagochtend. Ik zat bij de kabouters van de Edith Stein groep, we waren met de groep op onze wekelijkse bijeenkomst in de crypte van de kerk toen deze instortte. Veel lawaai en stof, en het duurde voor mn gevoel een eeuwigheid voor we naar boven en naar buiten mochten.

Marilou NillesenBHIC zei op 10 oktober 2019 om 11:59 uur

Maar jee, Marjolijn, wat moet je enorm zijn geschrokken? Weet je nog over paniek was, hoe mensen om je heen reageerde? Werd er later nog veel met jullie over gesproken?

Ted van der Linden zei op 9 september 2020 om 19:19 uur

Wat is eigenlijk de toedracht van het instorten van deze kerk?

Marilou NillesenBHIC zei op 10 september 2020 om 16:50 uur

Dat zou te wijten zijn aan een 'hele reeks constructiefouten', Ted.
Via Delpher lees je er hier meer over;

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010956574:mpeg21:a0211

Guido van der sluiszen zei op 9 december 2020 om 23:21 uur

Ik heb toen kapelaan vd Linden gewaarschuwd dat de kerk was ingestort, hij was aan het schaatsen op een onderlopen weiland / voetbalveld. ( overkant Guido gezellelaan. Hij wilde het aanvankelijk niet geloven. Ben zelf als jochie meteen gaan kijken

Marilou NillesenBHIC zei op 10 december 2020 om 09:34 uur

Jee Guido, dat moet voor jou als kind ook bijzonder zijn geweest, om de kapelaan zelf te gaan waarschuwen - en zijn ongeloof te zien. (Ik vind sowieso dat beeld van die schaatsende kapelaan erg tot de verbeelding sprekend).

Wat staat je bij van die ingestorte kerk, wat maakte het meeste indruk op jou toen?

Toine Janssen zei op 28 december 2020 om 21:48 uur

In het startverhaal staat dat er twee personen bij om het leven kwamen. Dat is niet helemaal juist. De 12 jarige Hans van de Leemput was het dodelijk slachtoffer. Hij liep samen met zijn moeder langszij de kerk ( sacramenstkapel) toen die instortte. Zijn moeder overleefde het ongeval. Omdat lange tijd niet zeker was of er andere slachtoffers waren gevallen werd er gezocht onder het puin door de brandweer. Ik zie nog voor me hoe deze de voordeuren openden om te zien of er slachtoffers onder lagen. De genie uit Vught werd ingeschakeld om het puin te verwijderen. Overigens vond het ongeluk in mijn herinnering plaats in de middag, tussen twee en drie uur.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 januari 2021 om 10:13 uur

Dank voor deze informatie Toine, ik heb de pagina erop aangepast. Wat een ongelooflijk triest verhaal. Woonde je in de buurt of was je om andere redenen in de buurt toen het gebeurde?

Toine Janssen zei op 7 januari 2021 om 10:38 uur

Ik woonde inderdaad op Zuid. Zoals zo veel anderen was ik die zaterdagmiddag aan het schaatsen in het Zuiderpark. 's Ochtends moesten we toen nog naar school. Op een gegeven moment brak er een hels kabaal los van eindeloos veel sirenes die onophoudelijk aan bleef houden. We renden via de Zuiderparkweg in de richting van het lawaai. Onderweg kregen we al te horen 'de Lucaskerk is ingestort'. Dat leek ons onwaarschijnlijk, die kerk was pas nieuw envanuit de verte zagen we de achterkant van het gebouw en die was nog intact. Totdat we de voorkant van het gebouw zagen.

Jos van der Wal zei op 24 augustus 2023 om 20:03 uur

wat ik eigenlijk mis in deze verhalen en zeker foto's. Er was alleerst een noodkerk of bouwkerk ook wel genoemd. Deze was van hout en stond precies achter de bestaande kerk. Nadat de kerk was ingestort was er eerst een noodkerk in de Lucas school en in de kantine van de melkfabriek. Daarna is er weer een houten noodkerk gebouwd op de van de Cesar Francklaan en de Beethovenlaan. Van deze kerken kan ik nergens foto's van vinden. In de eerste houten kerk heb ik mijn communie gedaan en in de tweede nood kerk is een zus van mij getrouwd. Ben daar ook best lang misdienaar geweest.
En voor mij was het toen, in januari 1968, ook een harde klap want ik verloor daar een van mijn vrienden.

Norah zei op 24 augustus 2023 om 20:11 uur
theo zei op 25 augustus 2023 om 12:04 uur

Jos,

In april 1973 verscheen een brochure naar aanleiding van de inzegening van de nieuwe Lukaskerk in april 1973 (dat is de kerk die er nu nog staat). In deze brochure staan ook foto's van de eerste Lukaskerk op de hoek van de Cesar Francklaan en de Beethovenlaan (waar nu een appartementencomplex staat, tegenover de Zuiderpassage). Ook van de hulpkerk gebouwd na het instorten van de stenen kerk is een foto opgenomen. Deze kerk stond ook op de hoek van de Cesar Francklaan en de Beethovenlaan, maar tegenover de plaats waar de eerste kerk heeft gestaan. Ik kan je scans sturen van deze foto's. Vraag maar bij BHIC of ze mijn e-mailadres aan jou doorsturen, ik heb geen bezwaar.

Marjolijn Pieterse-Vermeulen zei op 25 augustus 2023 om 12:51 uur

@Marilou Nillesen: Er is hierover niet echt meer met ons gesproken. Het leven ging door, zo ging dat vroeger. Het waren andere tijden: onze ouders hadden allemaal de oorlog meegemaakt. Hoewel mijn grootouders van beide zijden Bosch zijn, was mijn vader als kind naar Rotterdam verhuisd, en mijn moeder naar Nijmegen. Van beide gezinnen was het huis in de oorlog zo beschadigd dat ze moesten verhuizen. Dus mijn ouders keken of ik niet gewond was geraakt, en daar bleef het bij. Ik voel me nog steeds niet prettig als ik in een ruimte/gebouw ben zonder ramen en met maar één deur.

Jos van der Wal zei op 25 augustus 2023 om 13:12 uur

Kunnen jullie het e-mail adres van Theo aan mij sturen ? Zodat hij de scans kan doorsturen aan mij ?

Jos van der Wal zei op 25 augustus 2023 om 19:53 uur

Ik heb een foto gevonden van de eerste kerk.
https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/558ca8b0

Jos van der Wal zei op 25 augustus 2023 om 19:54 uur

Link werkt helaas niet.

Toine Janssen zei op 25 augustus 2023 om 23:47 uur

Pastoor Smulders, die de opdracht kreeg om een nieuwe parochie op te richten in de nieuwe wijk Zuid, wilde eigenlijk de parochie toewijden aan de H. Maria. Als kapelaan van de Sint-Jan had hij een grote devotie voor de H. Maagd. Uiteindelijk werd het dus de Sint-Lucasparochie, omdat Lucas degene was die in zijn evangelie het meest over Maria vertelde. Volgens de legende was hij degene die ook een portret van Maria geschilderd zou hebben. De licht blauwe noodkerk die zo'n vijf jaar tegenover de Zuiderpassage stond, werd uiteindelijk afgebroken toen de nieuwe kerk in 1963 gereed kwam. De noodkerk verhuisde naar Oisterwijk waar het gebouw nog vele jaren dienst deed onder de naam Sint-Marcuskerk.

theo zei op 26 augustus 2023 om 07:57 uur

Jos,

Hoe heb je de link, genoemd om 19:53, gevonden?

Marilou NillesenBHIC zei op 26 augustus 2023 om 16:49 uur

Dag allemaal, met dank voor al jullie reactie. Indrukwekkend om te lezen, Marjolijn, dat die gevolgen van die gebeurtenissen nog altijd voelbaar zijn; het geeft wel aan hoe groot de impact daarvan is...

En Jos, als het goed is, heb je inmiddels een mailtje ontvangen en kunnen Theo en jij verder contact leggen. Succes ermee!

winfried felix zei op 3 september 2023 om 17:13 uur

Bij toeval op deze site.
Ik woonde destijds op Zuid en mijn moeder kwam aan het eind van de middag hijgend op de fiets uit de stad terug. "de Lucas was ingestort en er zouden wel 1000 doden zijn' Wat blijkt; rond half 3 is de Lucas ingestort, moeder en zoon door puin geraakt , waarbij zoontje helaas overlijdt.In de crypte de de kabouters.
Mijn moeder , in de stad, kreeg bij iedere nieuwe winkel een update waarbij het aantal slachtoffers steeg, uiteindelijk tot ver boven de duizend.
Pastoor Smulders herinner ik mij als een rustige vriendelijke man met een 'herderlijke' uitstraling.

Marilou NillesenBHIC zei op 3 september 2023 om 20:05 uur

Zo zie je hoe zoiets dan gaat; als iets wordt doorverteld. Het maakt de tragiek en het verdriet om de omgekomen jongen niet minder (zeer zeker niet) maar gelukkig ging het niet om 1000 doden.

Bedankt voor je berichtje, Winfried.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.