Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Leonarduskerk in Helmond

RK kerken

Deze kerk werd vernoemd naar Leonardus van Veghel, een van de heilig verklaarde Martelaren van Gorkum. Het gebouw aan de Wethouder Ebbenlaan, opvallend door een sobere en expressionistische stijl, werd in gebruik genomen in 1940 en in 1998 weer aan de eredienst onttrokken.

Jij weet bijvoorbeeld vast nog wel iets te vertellen over pastoor G. Brandsma, die in 1938 de leiding kreeg over de parochie en ook in de jaren vijftig nog de heilige mis verzorgde in de Leonarduskerk. Hij staat hieronder op de foto in zijn jongere jaren, tijdens zijn zilveren priesterfeest in 1949. Of herinner jij je, misschien wel als oud-parochiaan, vooral nog meneer kapelaan, omdat die toegankelijker was? Dan zou je kunnen denken aan de heren J. Soons, J. Oomens en J. Schellekens - de kapelaans die Brandsma bijstonden in zijn pastorale taken in de jaren van wederopbouw. Of staat toch vooral die pastoor uit de jaren zestig je nog het helderst voor de geest, de eerwaarde heer M.P.M. Corstens?


Pastoor Brandsma  

Pastoor Brandsma (tweede van links) van de Leonardusparochie tijdens zijn 25-jarig priesterjubileum, 11 juni 1949. De jubilaris die wordt toegesproken door dhr. Selten voor de pastorie aan de wethouder Ebbenlaan, temidden van collega geestelijken en genodigden. Links: rector Sengers, verder kapelaan Oomens, kapelaan Schellekens en rechts de 1e kapelaan A.v.d. Ven. (Foto: Fotoatelier Prinses, bron: coll. RHCe, id.nr. 111564)


De H. Leonardus van Veghel  

De H. Leonarduskerk (Foto: © Provincie Noord-Brabant, bron: coll. BHIC, id.nr. PNB001028916)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.