Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Laurentiuskerk in Ginneken

RK kerken

Het is een imposante kerk met een monumentaal H. Hartbeeld op het kerkplein: een waardig bedehuis voor het voorname dorp Ginneken, geliefd woonoord van vooraanstaande Bredanaars. Bovendien is de kerk gebouwd door twee van de meest vooraanstaande architecten van kerkgebouwen in Nederland: Jan Stuyt en Joseph Cuypers (1902).


Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Rijk en vooraanstaand waren ze wel in Ginneken, maar met gulle hand geven tijdens de collecte voor de arme parochianen - ho maar! Dat ergerde de legendarische pastoor Doens. Hij was vermaard om zijn preken. Van heinde en verre kwamen de mensen naar Ginneken om naar hem te luisteren.

Die keer kwamen ze van een koude kermis thuis. Doens was zo verbolgen over de geringe opbrengst van de collecte voor de armen dat hij zijn gehoor toevoegde: “Ge zèt nog nie wèèrt da ge bezèkt wordt”. Dat ging veel parochianen te ver: ze dienden een klacht in bij de bisschop. Die was het met hen eens en droeg Doens op, zijn woorden terug te nemen. Deze gehoorzaamde en sprak de zondag daarop zijn parochianen aldus toe: “Ik heb veurige week gezeed da gullie nie wèèrt zèt da-ge bezèkt wordt. Da mot ik terugneme van de bisschop en da doe ik bij deze. Ge zèt ’t wel wèèrt!”

De Laurentiuskerk is nog steeds in gebruik als kerk en maakt deel uit van de Bredase Jeruzalemparochie. Toen het gebouw in 1902 werd ingewijd, was het interieur op het eerste gezicht vrij sober: zeker in vergelijking met de neogotische kerken uit die tijd. De versiering zit het vooral in de vele subtiele details.Pastoor Doens

Emeritus-pastoor Doens (midden), 1972. De ene onderscheiding was voor hem, de andere voor C. Janssens (links), grafmaker van de Laurentiusparochie. (Foto: Johan van Gurp / BN De Stem, coll. Stadsarchief Breda, nr. JVG19721101021)

De Laurentiuskerk bepaalt door zijn imposante toren het beeld van het dorp Ginneken, maar van binnen valt er door die detaillering nog veel meer te ontdekken.

Op de foto zien we de pastoor E.J. Doens, die in 1943 in de parochie werd ingehaald. Hij was ook in de jaren vijftig en zestig het gezicht van de H. Laurentiuskerk. Hij kreeg in die dagen hulp van maar liefst drie kapelaans: Cornelis Knipscheer, D. Slootmaekers en E. Bruinsma.

Gezien Doens' lange staat van dienst is er een goede kans dat ook jij hem nog hebt meegemaakt. Hij zal je dan voor de geest staan als een man op leeftijd. Zijn geboortejaar was 1887. Deel hieronder jouw herinneringen aan hem, de andere geestelijken uit de parochie en aan het rijke roomse leven dat zich in en rondom de Laurentiuskerk afspeelde.

5

Reacties (5)

Ad Jacobs zei op 27 september 2018 om 21:56 uur

Dit was mijn oude parochiekerk. De pastores Doens, Knipscheer en Bruinsma komen me heel bekend voor. Ben daar jaren misdienaar geweest. Kapelaan Bruinsma werd later pastoor in Rucphen. Er was ook nog een kapelaan van Nispen, die ging later naar de Driesprongkerk (OLV.Goede Raad).

Mariët BruggemanBHIC zei op 28 september 2018 om 14:05 uur

Bedankt voor je reactie Ad, wat leuk dat je je de namen van de pastoor nog kunt herinneren. Kun je ons nog wat meer vertellen over jouw tijd als misdienaar? Zijn er nog specifieke herinneringen die je aan die tijd hebt?

Ad Jacobs zei op 29 september 2018 om 10:23 uur

Was heel veel mis dienen met 1 pastoor en 3 kapelaans die elke dag de mis deden. Dan ook nog wat missionarissen die overkwamen, die kwamen ook nog erbij. Ze ging van altaar naar altaar, 5 stuks in totaal. Je kreeg wel van school een uur vrij, ook als er een huwelijk of uitvaart was. Heel veel voetstappen liggen er van mij.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 oktober 2018 om 10:13 uur

Ah, dank voor je snelle reactie, Ad! Dat uur vrij van school maakte vast veel goed ;)

Kijk je met plezier terug op deze periode?

Guido t' Sas zei op 23 oktober 2018 om 15:38 uur

En, Ad, heb je ook nog op paaszaterdag pas gewijd water uitgedeeld, als misdienaar? Ik - blubblubblub - wel en het liep wel eens min of meer uit op een waterballet. Theo van Unen is eens ruggelings in zo'n kuip gevallen. Ik was daar niet bij, want Theo was minstens 10 jaar ouder dan ik. Intussen vraag ik me af, wat de buxus gaat vervangen, die op Palmzondag als palm werd gebruikt en uitgedeeld om thuis achter het kruisbeeld te steken. De buxus is immers door de gelijknamige rups zowat weggevreten. Ach, wellicht is het geen probleem (meer).

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.