Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Lambertuskerk in Nederwetten

RK kerken

Wat moet ik met deze oude gebouwen, moet pastoor P.W.H. van Hoeck in 1885 hebben gedacht toen hij pastoor werd in Nederwetten. Zijn pastorie dateerde uit de zeventiende eeuw en de kerk, die elders in het dorp stond, was nog veel ouder: vijftiende-eeuws.

Destijds had men nog geen belangstelling voor dergelijke oude kerken. De inwijding van de nieuwe kerk, in 1896, werd dan ook met gejuich begroet door heel het dorp.Het duurde tot 1994 alvorens de oude kerk de belangstelling kreeg die haar toekwam: althans wat er nog van over was. Alleen de toren stond er nog, want die was niet afgebroken, omdat hij eigendom was van de gemeente. Erg zuinig was de gemeente er niet op: de spits waaide van de toren en de laatste resten van de middeleeuwse kerk van Nederwetten vervielen tot een ruïne.


De ruïne van de oude kerktoren in 1981 (foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant) De “nieuwe” Lambertuskerk (foto: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed OF-00189)


De ruïne van de oude kerktoren in 1981 (foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant) De “nieuwe” Lambertuskerk (foto: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed OF-00189)

Dat verval is dankzij Monumentenzorg in 1994 gestopt en zo behoudt Nederwetten zijn enige middeleeuwse monument, dat vermoedelijk dateert uit 1440.


De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Kun je ze nog voor de geest halen? Denk aan pastoor F.J. Woestenburg uit de jaren vijftig, hieronder op de foto. Herken je hem nog?

Of herinner je je misschien nog pastoor Panken, die in de jaren zestig moest waken voor het zieleheil van de parochianen? Om een indruk te krijgen van zijn 'werklast': omstreeks 1955 ging het om 515 inwoners, 'allen katholiek' (althans volgens de Piusalmanak).

Over deze en andere pastoors van de Lambertuskerk zijn vast wel wat verhalen te vertellen. Je kunt ze hieronder met ons delen.

Pastoor C.A. Panken (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a20517) Pastoor Panken


Pastoor Woestenburg  

Pastoor Frederik Johannes Woestenburg was pastoor van de H. Lambertusparochie te Nederwetten van 9 februari 1953 tot augustus 1962. Van hieruit vertrok hij naar Leende. In november 1969 ging hij met emeritaat. In 2003 overlijdt hij te Nuenen op 94-jarige leeftijd. (foto: @ Heemkundekring "De Drijehornick", Nuenen, fotonr. 1.002.128)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.