Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Lambertuskerk in Meerveldhoven

RK kerken

In de Lambertuskerk in Meerveldhoven staat een eikenboom. Inderdaad: in de kerk en niet ernaast. Dat heeft te maken met de ontstaansgeschiedenis van de kerk.


Het moet in 1264 gebeurd zijn dat een inwoner van Meerveldhoven een Mariabeeldje vond in een eikenboom. Hij nam het mee naar huis, maar de volgende dag was het verdwenen. Tot zijn verbazing vond de Meerveldhovenaar het beeldje terug in de eik waar hij het gevonden had. Pogingen om het mee te nemen mislukten en de conclusie was duidelijk: Maria wilde daar, in die boom, vereerd worden. De dorpelingen bouwden er een kapel omheen. Zo werd Meerveldhoven een bedevaartsoord van ‘O.L.Vrouw ter Eik’ en is dat tot op de dag van vandaag gebleven.

De kapel werd diverse malen herbouwd, het laatst in 1953 en is nu onderdeel van de parochiekerk. Ook deze dateert van 1953. De voorganger was een neogotische kerk van de Bossche architect L. Hezenmans, die was toegewijd aan de H. Lambertus en O.L. Vrouw Visitatie.

In 2013 is de parochie opgegaan in de nieuwe parochie Christus Koning, die in totaal 6 voormalige parochies omvat.

Foto: Rosemoon, 2011. Bron: WikipediaFoto: Rosemoon, 2011. Bron: Wikimedia Commons


Het gebouw is gebleven, maar de pastoors en kapelaans zijn verdwenen. Toch leven er aan hen vast veel herinneringen bij de parochianen van toen. Aan deken M. van de Ven bijvoorbeeld, die in de jaren vijftig en zestig het gezicht was van de Lambertuskerk. Deze 'herder' moet zijn 'kudde' door en door hebben gekend, al was het maar door de vele biechten, de heilige missen, doopplechtigheden en ga zo maar door. Hij was een oudgediende, die al in 1936 in de parochie aan de slag was gegaan. Theo Geurts, kapelaan van de Lambertuskerk in de jaren vijftig (Katholiek Documentatie Centrum, PRIE-03626) Theo Geurts

Of misschien herinner je je vooral nog zijn kapelaan Theo Geurts (hiernaast op de foto)? Over dit pastoraal team heb jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Deel je ze even met ons hieronder?

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.