Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Lambertuskerk in Engelen

RK kerken

Engelen komt al voor in een document uit 815. En in 1147 stond er zeker een kerk, zodat de huidige Lambertusparochie een respectabele voorgeschiedenis heeft.

Voor een tastbaar bewijs van die voorgeschiedenis moeten we overigens naar de protestantse kerk van Engelen. Die is een overblijfsel van de veel grotere kerk die hier aan het eind van de vijftiende eeuw werd gebouwd. In 1587 werd het gebouw grotendeels verwoest en kwam het deel dat nog overeind stond, het priesterkoor, in handen van de protestanten.

De katholieken in Engelen kregen in 1830 weer een eigen kerk, in waterstaatsstijl. Deze werd in 1933 vervangen door het huidige gebouw, een ontwerp van de Bossche architect H. de Graaf.

Frans van de Pol, 2015Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015

Pastoor Laane en ordegenoten (foto: collectie BHIC)Gerardus-Majella Laane (helemaal rechts) (foto: BHIC, collectie Abdij van Berne, id.nr. 1695-000697)

Links op de foto zien we een van de pastoors van de Lambertuskerk: Joannes Laane, kloosternaam Gerardus-Majella Laane. Deze pater norbertijn bediende de parochie in de jaren vijftig en zestig, tot aan zijn eervol ontslag in 1968.

Naast hem zitten zijn ordegenoten Ignatius Dubbelman (links), de latere bisschop, en Fredericus van den Acker. De foto werd genomen in de tuin van hun Abdij van Berne te Heeswijk.

 

4

Reacties (4)

Jan Lange zei op 1 april 2020 om 12:08 uur

Over een pastoor in Engelen: 1615 Engelke, oud 40 jaar, 'geestelijke dochter', natuurlijke dochter van Aart, priester, pastoor van Engelen en kanunnik van de abdij van Berne, en zijn dienstbode Marieke om bij testament over haar goederen te mogen beschikken, op voorwaarde dat zij ter afkoop van het recht van de landsheer 7 gulden betaalt. Zij is arm, mismaakt en wint de kost met naaien en spinnen. Zij is bang dat 'haer lichaem naer haere doot ende afflijvicheijt tot groot schandael van den geestelijken staet eenighe beschaemtheijt' zou worden aangedaan. Zij krijgt een akte van legitimatie.

Marilou Nillesen zei op 2 april 2020 om 13:30 uur

Jee, aangrijpend Jan, wat een verdrietig verhaal. Dank voor deze mooie toevoeging!

Jan Lange zei op 2 april 2020 om 14:21 uur

Maar ook een verhaal vol van zorg en verantwoordelijkheid en een vijandschap contra het toeval ...

Marilou Nillesen zei op 2 april 2020 om 17:08 uur

Dat zeker ook! Kortom, een prachtige aanvulling.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.