Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Kruiskerk in Roosendaal

RK kerken

De kerk stond centraal in het godsdienstige leven van vroeger. Maar wat weet jij nog van de pastoors en kapelaans van de moderne (ooit rooms-katholieke, nu protestantse) Heilig Kruiskerk aan het Sint Lucasplein? Vertel het ons!

De Heilig Kruiskerk
 Foto: © Job van Nes 2009, bron: reliwiki.nl

De Heilig Kruiskerk werd in gebruik genomen in 1964: een typisch voorbeeld van een naoorlogs, modern godshuis. In deze stijl verrezen er in de jaren van wederopbouw en ook daarna nog vele andere. In 2003 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Maar dat was niet het einde van het gebouw als godshuis. De Protestantse Gemeente Roosendaal nam het namelijk over.

Op een van de foto's zien we A.W. Smits, de bouwpastoor met wie het allemaal begon. Hij werd in 1960, op 51-jarige leeftijd in de nieuwe H. Kruisparochie ingehaald.Roosendaal. De foto is genomen op 28 juli 1962 en toont pastoor Smits terwijl hij de H. Mis opdraagt in de noodkerk aan de Jan Vermeerlaan, bij gelegenheid van het huwelijk van Toon en Tonny de Bruijn-van Dommelen. De acoliet naast de priester is Jan van den Bouwhuijsen. Toon de Bruijn was later onder andere onderwijzer en wethouder in Roosendaal.

Pastoor Smits van de H. Kruisparochie

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.