Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Jozefkerk in Cuijk

RK kerken

Op Reliwiki, de site met informatie over alle kerken in Nederland, staat helemaal niets vermeld over de geschiedenis van de Jozefkerk in Cuijk. Toegegeven: het is een nieuwe kerk en misschien is het meest opmerkelijke van de geschiedenis van de parochie wel de periode voordat de kerk er stond.


Foto: Bisschop Bekkers wijdt de Jozefkerk, 1965 (foto: Fotostudio Jan Waarma, Collectie BHIC)

In 1961 groeide Cuijk als kool. De nieuwe wijken De Valuwe en Heeswijk-Ewinkel telden al bijna 1000 katholieken en het Bisdom vond dat er een parochie moest komen. Jan Smits werd benoemd tot bouwpastoor. In november 1961 begonnen de kerkdiensten... in de toenmalige jongens-ULO. Voor de pioniers in de Cuijkse nieuwbouwwijken was dat geen probleem, en nog steeds kijken zij er met plezier naar terug.

Pas in het voorjaar van 1964 werd begonnen aan de bouw van een kerk, naar een ontwerp van Bureau Taen en Nix uit Utrecht. Het gebouw werd toegewijd aan Sint-Jozef, de patroon van de gewone werkman. In juli 1965 wijdde bisschop Bekkers de kerk.

Pastoor Smits
25-jarig priesterfeest pastoor Chr. Smits van de H. Jozefkerk, 8 juni 1964. Links deken P. van den Acker. (Fotostudio Jan Waarma, collectie BHIC)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.