Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Josephkerk in Roosendaal

RK kerken

Veel rijksmonumenten telt Roosendaal niet, maar het zijn voor een belangrijk deel wel bijzondere gebouwen. Dat geld bijvoorbeeld voor het station, maar ook voor de Josephkerk.

Foto: BHIC / F. van de Pol, 2013
Foto: BHIC / F. van de Pol, 2013


Toen de plannen voor de bouw van de kerk in de wijk Burgerhout werden gemaakt, was de tijd van de neogotiek voorbij, en katholieke architecten zochten naar nieuwe vormen. Na 1930 zou de zogeheten Delftse school dominant worden, maar de Josephkerk, waarvan de bouw begon in 1923, laat de invloed zien van een andere stijl, de Amsterdamse School. Daarbij werd voornamelijk baksteen toegepast. Architecten van de kerk waren de Roosendalers J.M. Hurks en W. Vergouwen.

Inmiddels is ook in Roosendaal de ontkerkelijking een feit, maar men wil de Josephkerk niet kwijt. Parochie en omwonenden waren dan ook betrokken bij de stichting die ijvert voor het behoud van het gebouw. En het ziet ernaar uit dat ze daarin zijn geslaagd! In 2011 werd een twee jaar durende restauratie feestelijk afgerond. Het gebouw blijft in de plannen van het parochiebestuur en het bisdom ook in gebruik als kerk.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Op de foto's hieronder zien we pastoor H.J.A. van Mierlo, die deze kerkgemeenschap zeer lange tijd onder zijn hoede had. Geboren in 1893, werd Van Mierlo in 1924 als pastor ingehaald in de parochie. Hij was toen dus nog best jong, maar bij zogeheten 'bouwpastoors' of 'pastoor bouwers' (die de bouw van een nieuwe kerk in goede banen moesten leiden) kwam dit wel vaker voor. Ook in de jaren vijftig en zestig heeft Van Mierlo nog de parochie H. Joseph bediend. Kapelaans in deze jaren waren C.J.J. van Oers, L. van Nispen en H. de Bie. In 1966 nam pastoor Van Loon het stokje van Van Mierlo over.

Pastoor Van Mierlo
Viering 40-jarig bestaan van de Sint-Josephparochie in 1964, tevens 40-jarig jubileum H.J.A. van Mierlo als pastoor en 25-jarig jubileum als deken. Processie met bruidjes en een groep geestelijken - met o.a. pastoor-deken Van Mierlo en de kapelaans Smits en Van Nispen - gaat de Sint-Josephkerk binnen. (Foto: © Erven Jan Sturm (Roosendaal 1917-1991), bron: collectie West-Brabants Archief, nr. BFP00661)


Pastoor Van Mierlo
Viering 40-jarig bestaan van de Sint-Josephparochie in 1964, tevens 40-jarig jubileum H.J.A. van Mierlo als pastoor en 25-jarig jubileum als deken. Linksvoor Toine van de Weijgert. (Foto: © Erven Jan Sturm (Roosendaal 1917-1991), bron: collectie West-Brabants Archief, nr. 28084D)


4

Reacties (4)

Jan Schepers zei op 25 augustus 2019 om 20:49 uur

Op de bovenste foto staat ook kapelaan Van Oers. (derde achter deken van Mierlo)
Op de onderste foto staat links van deken van Mierlo kapelaan Van Hoof.

Marilou NillesenBHIC zei op 26 augustus 2019 om 08:32 uur

Veel dank voor de aanvullingen van de namen, Jan. We zetten ze erbij!

Ad Leijten zei op 9 april 2022 om 10:41 uur

Deken van Mierlo heb ik nooit ontmoet maar hij moet wel een zeer invloedrijk man zijn geweest, dictatortje, aan de verhalen die over hem gingen toen ik op de pastorie woonde in 1980. Pastoor van Loon die in 1966 het stokje van Van Mierlo overnam vertelde me dat de parochianen van het slagschip met roeibootjes erachter spraken als Van Mierlo op de fiets door de stad reed gevolgd door zijn kapelaans.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 april 2022 om 10:52 uur

Dank voor deze aanvulling Ad, de gegevens over pastoor Van Loon heb ik ook aan de tekst toegevoegd. Een heel andere pastoor dan Van Mierlo als ik het zo lees?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.