

Toen de plannen voor de bouw van de kerk in de wijk Burgerhout werden gemaakt, was de tijd van de neogotiek voorbij, en katholieke architecten zochten naar nieuwe vormen. Na 1930 zou de zogeheten Delftse school dominant worden, maar de Josephkerk, waarvan de bouw begon in 1923, laat de invloed zien van een andere stijl, de Amsterdamse School. Daarbij werd voornamelijk baksteen toegepast. Architecten van de kerk waren de Roosendalers J.M. Hurks en W. Vergouwen.
Inmiddels is ook in Roosendaal de ontkerkelijking een feit, maar men wil de Josephkerk niet kwijt. Parochie en omwonenden waren dan ook betrokken bij de stichting die ijvert voor het behoud van het gebouw. En het ziet ernaar uit dat ze daarin zijn geslaagd! In 2011 werd een twee jaar durende restauratie feestelijk afgerond. Het gebouw blijft in de plannen van het parochiebestuur en het bisdom ook in gebruik als kerk.
Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Op de foto's hieronder zien we pastoor H.J.A. van Mierlo, die deze kerkgemeenschap zeer lange tijd onder zijn hoede had. Geboren in 1893, werd Van Mierlo in 1924 als pastor ingehaald in de parochie. Hij was toen dus nog best jong, maar bij zogeheten 'bouwpastoors' of 'pastoor bouwers' (die de bouw van een nieuwe kerk in goede banen moesten leiden) kwam dit wel vaker voor. Ook in de jaren vijftig en zestig heeft Van Mierlo nog de parochie H. Joseph bediend. Kapelaans in deze jaren waren C.J.J. van Oers, L. van Nispen en H. de Bie. In 1966 nam pastoor Van Loon het stokje van Van Mierlo over.


Reactie toevoegen