Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Johanneskerk in Veghel

RK kerken

In de tijd dat Veghel Zuid werd gebouwd betekende dat haast vanzelf, dat er er ook behoefte ontstond aan een eigen kerk.


Dit werd een zeer sober gebouw, in 1965 gebouwd naar een ontwerp van architect A. van Merendonk. Hij werd gewijd aan de H. Johannes Evangelist.

Het gebouw was bedoeld om later in gebruik te worden genomen als sportzaal. Tot dusver is het daar niet van gekomen: het is nog steeds als kerk in gebruik, hoewel het kerkbezoek terugloopt. De parochie H. Franciscus, waar de Johanneskerk sinds 2013 toe behoort, presenteerde in de aanloop van de oprichting al een beleidsplan, waarin de levensvatbaarheid van de diverse kerken tegen het licht werd gehouden…

[Aanvulling: Wim van Stiphout maakte ons er op attent dat het kerkgebouw sinds begin 2017 aan de eredienst is onttrokken.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2011Foto: BHIC / Paul Huismans, 2011


Tot zover het verhaal van het godshuis. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Wat weet jij nog van de mannen Gods die de eucharistie, de doop, het huwelijk, de ziekenzalving enzovoorts in goede banen moesten leiden in de Johanneskerk? Over hen zijn vast boeiende verhalen te vertellen. Denk bijvoorbeeld aan pastoor W.G.F. Janssen. Hij ging in 1963 als bouwpastoor aan de slag om deze parochie levenin te blazen.

Hoe hebben hij en de andere zielzorgers van deze kerk zich vervolgens van hun pastorale taken gekweten? Je kunt hieronder al je verhalen kwijt over deze en andere zielzorgers van de kerk. We zijn benieuwd!

Priester W.G.F. Janssen, pastoor van de Johanneskerk (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a20390) Pastoor Janssen

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.