Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Johannes’ Geboortekerk in Duizel

RK kerken

In Duizel is niet de kerk, maar wel een deel van de inventaris monumentaal. Het gaat met name om een doopvont uit 1741 en een kaarsenkroon uit de zeventiende eeuw. Tegenwoordig is het ondenkbaar, maar in 1927 is de middeleeuwse kerk van Duizel gewoon afgebroken, op de toren na. Die mocht blijven staan en is dan ook een rijksmonument.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

De huidige ‘Johannes’ Geboorte’ dateert van 1925 en is een ontwerp van de Osse architect Hendrik Vorstermans. Overigens is Sint-Jan de Doper nog meer dan alleen patroonheilige van de parochie. Al in het begin van de 17e eeuw was Duizel een drukbezocht bedevaartsoord. Tot op de dag van vandaag worden er rond de 24ste juni, de feestdag van Sint-Jan, in het dorp tal van feestelijkheden georganiseerd. De huizen worden versierd met de St. Janstros waarin het St. Janskruid is verwerkt. De trossen vormen een afweermiddel tegen onweer. Fanfare en gilde trekken die dag door het dorp om de gelovigen op te trommelen. Daarna is er een openluchtmis.

Een pastoor die oudere generaties zich nog wel zullen herinneren is bijvoorbeeld de priester J.P.C. van Houtert, die in 1952 in de parochie werd geïnstalleerd en deze ook in de jaren zestig bestierde. Op de foto hieronder zien we hem tijdens het vijftigjarig huwelijk van de familie Wintermans. Van Houtert overhandigt het gouden echtpaar een pauselijke onderscheiding.

Pastoor Van Houtert (foto: collectie KDC)
Pastoor J.P.C. van Houtert. Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1a28322
4

Reacties (4)

mieke zei op 15 mei 2021 om 13:28 uur

De kerk gaat sluiten. In Duizel is men bezig verhalen te verzamelen en vast te leggen op een film.

Marilou NillesenBHIC zei op 16 mei 2021 om 13:52 uur

Ah, wat een goed initiatief, Mieke! Weet je toevallig wie daarmee bezig zijn?

Sandra Hakkens zei op 12 januari 2022 om 14:09 uur

Hoi Mieke en Marilou,
Ik zie toevallig jullie reacties op dit verhaal.
Het is Ronald Damen die alles heeft vastgelegd. Hij heeft zo'n 3.000 foto's van het interieur gemaakt en mensen op film geïnterviewd.
De kerk is afgelopen zondag, 9 januari, aan de eredienst onttrokken. Voortaan heet het gebouw Het Duysels Huys, met een verwijzing naar Het Duysels Hof, waar de eigenaar van het voormalig kerkgebouw woont. De Stichting die is opgericht voor het beheer en exploitatie, gaat zich bezighouden met een goede invulling, waarbij het sacrale karakter behouden blijft. Heel bijzonder, en het wordt vast een mooie toekomst :-)

Sandra Hakkens zei op 12 januari 2022 om 14:10 uur

Ps: Ronald Damen is de persoon die vele "Zoals het was" pagina's op Facebook heeft opgericht.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.