Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Joannes de Doperkerk in Lage Zwaluwe

RK kerken

De huidige rooms-katholieke kerk in Lage Zwaluwe werd in 1952 in gebruik genomen. Ze kwam in de plaats van de kerk uit 1879, die tijdens de Tweede Wereldoorlog was verwoest.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Deze kerk was toegewijd aan de H. Willibrordus, maar pastoor Gommers wilde de middeleeuwse kerkpatroon van Lage Zwaluwe weer terug: Johannes de Doper. Deze heilige siert ook het wapen van de voormalige gemeente Lage Zwaluwe.  De kerk van Joannes de Doper is bijna letterlijk uit haar as verrezen: de inwoners van Lage Zwaluwe hebben de stenen uit de puinhoop van de oude kerk gehaald en eigenhandig afgebikt. Duidelijk is te zien dat er verschillende steensoorten zijn gebruikt. H.W. Valk was de architect van deze kerk, die sterke gelijkenis vertoont met de Petrusbasiliek in Boxmeer, inderdaad ook van Valk.

Een aantal kunstvoorwerpen is afkomstig uit de verwoeste kerk: de kruiswegstaties, de beelden van Maria met kind Jezus, van Willibrordus, Joannes de Doper, Barbara en Gerardus Majella, het Missiekruis en de drie grote schilderijen.

De kerk is in 2013 gesloten. De parochianen kunnen sindsdien in Zevenbergschen Hoek naar de kerk.

 

2

Reacties (2)

Marijcke van Bilsen zei op 15 april 2024 om 14:30 uur

Deze mooie kerk staat nu al 11 jaar te verpauperen, wanneer doethet bisdom eindelijk iets om het gebouw te redden

Lisette KuijperBHIC zei op 23 april 2024 om 16:02 uur

Wat jammer dat er op dit moment niets aan deze kerk wordt gedaan, Marijcke. Hartelijk dank voor je reactie. Hopelijk gaat hier in de toekomst nog verandering in komen...

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.