Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Joachimkerk in De Moer

RK kerken

Waarschijnlijk is de kerk van De Moer de enige in Noord-Brabant die aan de H. Joachim is toegewijd. Er zit dan ook een bijzonder verhaal aan vast. Bouwpastoor A.H.F. Kamp had namelijk een broer, Joachim, die ook priester was. Deze was echter op jonge leeftijd overleden en daarom noemde Kamp zijn kerk naar Joachim.


In 1894 werd De Moer een zelfstandige parochie. Daarvóór behoorde het dorp tot de parochie Loon op Zand. Aanvankelijk moest men zich behelpen met een houten noodkerk die afkomstig was van Dussen, maar in 1901-1902 werd gebouwd aan een echte kerk, naar het ontwerp van de Tilburgse architect C. van Hoof.

Opmerkelijk was de door pastoor Kamp ingestelde verering van St. Anna (feestdag 16 juli). Na diens overlijden in 1939 nam deze snel af. In de jaren 1950 kwamen de laatste bedevaartgangers naar De Moer.

De zorg voor het zieleheil van de parochianen was in handen van de pastoor en zijn kapelaans. Pakweg een halve eeuw geleden was Nederland nog behoorlijk katholiek. En mijnheer pastoor was het gezicht van dat ‘rijke roomse leven’. Het gezicht van de Joachimkerk in de jaren vijftig en zestig was pastoor Johannes Hubertus Alphonsus Ras. Hij was in 1952 naar de parochie gekomen en hij bestierde deze tot aan zijn overlijden in 1968.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013


Op de website van de Willibrordparochie lezen we onder andere dat hij een 'gemoedelijke, maar soms toch wat afstandelijke man' was, die bijvoorbeeld gek was op jagen.

Wie kan zich deze zielzorger nog voor de geest halen? Hieronder kun je al je verhalen en anekdotes met ons delen.

Pastoor J.H.A. Ras (foto: website Parochie Heilige Willibrord) Pastoor Ras

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.