Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Hartkerk in Veghel

RK kerken

De kerk stond centraal in het godsdienstige leven van vroeger. Maar wat weet jij nog van de pastoors en kapelaans die het vroeger voor het zeggen hadden in de H. Hartkerk? Vertel het ons!

Al die parochianen moesten natuurlijk een beetje in het gareel gehouden worden. Hun zieleheil stond immers op het spel! Meneer pastoor en zijn kapelaans waren de aangewezen personen om dat allemaal in goede banen te leiden. Kun je je nog herinneren hoe dat vroeger ging in Veghel? Hoe waren deze mannen nou eigenlijk in de omgang?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor J.M. van de Boom, bij de lokale bevolking beter bekend als "Bumke". Hieronder staat hij op de foto. Ken je hem nog? Hij kreeg de parochie, volgens de Piusalmanak althans, in 1955 dus op 37-jarige leeftijd toegewezen. Je kunt hieronder al je verhalen over deze en de andere zielzorgers van de H. Hartkerk met ons delen. We zijn benieuwd!


Pastoor J.M. v.d. Boom  

Pastoor J.M. v.d. Boom op het voetbalveld. Dit zijn de gebroeders van Creij, geboren op de Leest. In deze opstelling voetbalden ze een aantal keren tegen andere families met veel zonen of andere clubs. Pastoor vd Boom (bumke) staat in hun midden. Staand vlnr: Jan, Frans, Pastoor vd Boom, Harrie, Bert, Jas, Johan. Zittend: Wim en Toon (tweeling), keeper Mari, Tini en Piet. (BHIC, DCVEG-000058, fotograaf onbekend)


Ontvangst van pastoor "Bumke"  

De ontvangst van J. v.d. Boom als pastoor van de Heilig Hartparochie in 1957. Hij was voorheen kapelaan in de Sint Lambertusparochie. (BHIC, BCV2201, fotograaf onbekend)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.