Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Hartkerk in Veghel

RK kerken

In 1962 wordt aan de Sluisstraat in Veghel de kerk van het Heilig Hart van Jezus in gebruik genomen. Tooten en Van Ginderen tekenden voor het ontwerp van deze driebeukige zaalkerk.

De H. Hartkerk in Veghel (Foto: Job van Nes, bron: Reliwiki)


De H. Hartkerk was een moderne kerk met hoge toren, die lange tijd beeldbepalend was voor Veghel. De kerk was het middelpunt van een tweede parochie in deze plaats. Bouwpastoor van die nieuwe Veghelse parochie was de priester J.M. van den Boom, die we hier op de foto zien. Lokaal stond hij ook wel bekend als 'Bumke'. Van den Boom werd in februari 1955 op 37-jarige leeftijd benoemd tot bouwpastoor van de nieuwe Veghelse parochie en in maart 1957 was de houten noodkerk klaar. In 1962 werd de nieuwe stenen H. Hartkerk ingezegend.

De H. Hartkerk heeft tot in oktober 2001 dienst gedaan. Na het sluiten van deze oude H. Hartkerk is in 2002, aan de pastorie ervan, een nieuwe kleinere kerk van die naam in gebruik genomen, met 150 zitplaatsen. De oude kerk is vervolgens in 2006 gesloopt. De toren ontsnapte de dans maar moest in 2018 alsnog het veld ruimen.

Pastoor J.M. v.d. Boom
Pastoor J.M. v.d. Boom op het voetbalveld. Dit zijn de gebroeders van Creij, geboren op de Leest. In deze opstelling voetbalden ze een aantal keren tegen andere families met veel zonen of andere clubs. Pastoor vd Boom (bumke) staat in hun midden. Staand vlnr: Jan, Frans, Pastoor vd Boom, Harrie, Bert, Jas, Johan. Zittend: Wim en Toon (tweeling), keeper Mari, Tini en Piet. (BHIC, DCVEG-000058, fotograaf onbekend)


Ontvangst van pastoor "Bumke"
Pastoor J. v.d. Boom als pastoor van de Heilig Hartparochie in 1957. Hij was voorheen kapelaan in de Sint Lambertusparochie. (BHIC, BCV2201, fotograaf onbekend)


2

Reacties (2)

Wim van de Louw zei op 19 juni 2022 om 18:33 uur

Allereerst: de foto van de kerk klopt niet. Afgebeeld is de Lambertuskerk van Veghel waar Bumke kapelaan was tot 1955. De foto met de bruidjes is symbolisch: Bumke sterks de Aa over via de Julianabrug. De AA was de grens tussen de parochies St. Lambertus en H. Hart van Jesus. In februari 1955 werd Bumke benoemd en in maart 1957 was de houten noodkerk klaar. In 1962 werd de nieuwe stenen H. Hartkerk ingezegend. In 2002 is er weer een nieuwere HHartkerk gebouwd.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 21 juni 2022 om 15:47 uur

Bedankt Wim voor deze correctie en aanvullingen, de tekst is erop aangepast. Ook zal een nieuwe kerkfoto worden toegevoegd.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.