Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Hartkerk in Bosschenhoofd

RK kerken

De kerk van Bosschenhoofd is gewijd aan het H. Hart van Jezus, maar een bijzondere verering valt hier te beurt aan de H. Clemens Maria Hofbauer, de patroon van de bakkers. Zijn feest, op 15 maart, wordt in Bosschenhoofd nog steeds uitgebreid gevierd en hij heeft een eigen kapel in de kerk.


De aanleiding voor de verering was de oorlogsdreiging die in 1939 over Europa heerste. Blijkbaar zag men de situatie zo somber in – achteraf terecht natuurlijk – dat de H. Clemens werd aangeroepen, die niet alleen de patroon van de bakkers is, maar die ook tot de heiligen behoort die worden aangeroepen bij hopeloze zaken. Hijzelf zag namelijk van alles mislukken tijdens zijn leven, maar hij hield vol. Dat was de boodschap die de pastoor van Bosschenhoofd, de initiatiefnemer tot de verering, kennelijk aan zijn parochianen wilde overbrengen.

De kerk ligt aan de Pastoor Van Breugelstraat. Johannes van Breugel was de bouwpastoor van de eerste kerk, die in 1886 werd ingewijd. Deze kerk werd ontworpen door de architect Jan Jurien van Langelaar. De huidige kerk dateert echter uit 1928. Pastoor Smits was de bouwpastoor en hij heeft de bouw zelf gefinancierd. Blijkbaar kwam hij uit een rijke familie: hij was in Bosschenhoofd ook de eerste eigenaar van een auto.

Nadat de kerk in de oorlog was beschadigd werd hij herbouwd in 1952. Daarbij werd tevens de Clemenskapel bij de kerk getrokken.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant


Pastoor De Kock Pastoor L.J.M. de Kock (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-3a1829) De kerk van het H. Hart van Jezus was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Denk aan pastoor W.F.H. Ooijens, die in de jaren vijftig de parochie bestierde. Of aan pastoor De Kock, die de kerkgemeenschap onder zijn hoede had in de jaren zestig. Over hen zijn vast boeiende verhalen te vertellen. Dat kan hieronder.

 

 

 

2

Reacties (2)

Ria Verpalen-van den Bosch zei op 23 oktober 2020 om 19:30 uur

Zielsgelukkig togen we, mijn vriend en ik, naar de pastorie om mijnheer Pastoor de Cock te verzoeken om ons kerkelijk huwelijk in te wijden! Hij sprak ons toe met gesloten ogen en wendd zich tot mijn aanstaande met de opmerking: “Zo gij wilt dus uw duifje gaan ringen!” We konden ons lachen amper inhouden om het later buiten uit te gieren! Dit gezegde heeft heel ons echtelijk leven een rol gespeeld!

Marilou NillesenBHIC zei op 26 oktober 2020 om 10:05 uur

Haha, ik kan me dat levendig voorstellen, Ria. De pastoor heeft destijds vast niet kunnen voorzien dat zijn woorden nog zo vaak herhaald zouden worden. In welk jaar vond jullie gesprek eigenlijk plaats?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.