Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H.H. Petrus en Pauluskerk in Dinteloord

RK kerken

Veel plaatsen in Noord-Brabant hadden of hebben een kerk uit de middeleeuwen of zelfs uit de tijd van Sint Willibrord. Zo niet Dinteloord. Dat is begrijpelijk, want het dorp werd pas in 1604 gesticht in een korte tijd daarvóór drooggelegde polder.


De bevolking van Dinteloord was in meerderheid protestants, maar het aantal katholieken was in 1795 groot genoeg voor een zelfstandige parochie, toegewijd aan Petrus en Paulus. Aan de Havenweg, buiten de kom, beschikten zij rond 1800 over een kerkje, dat in 1834 nog werd vergroot en voorzien van een toren. In 1862 maakte dit godshuisje plaats voor een neogotische kerk, naar een ontwerp van architect P. Soffers. Diens schepping werd in 1927 gesloopt en de opvolger was een gebouw van Jacques van Groenendael.

De huidige kerk (Delftse School, architect: C.M. van den Berg) dateert echter uit 1951. Dat heeft te maken met de dramatische bevrijdingsweken van 1944. Toen werd het dorp per ongeluk door de geallieerden gebombardeerd. De kerk, zo meldt de website van de parochie, is door de Duitsers verwoest. In Dinteloord vielen vijftig doden. Veertien van hen liggen begraven op de begraafplaats bij de kerk, waar een monument voor hen is opgericht.

Sinds 2009 maakt Dinteloord met zes andere parochie deel uit van de Sint-Annaparochie te Steenbergen. Teruglopende inkomsten maakten het de nieuwe parochie onmogelijk om alle kerkgebouwen open te houden. Na een laatste viering op 22 november 2014 is de Petrus en Pauluskerk gesloten voor de eredienst.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantFoto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant


Hiernaast zien we twee geestelijken die de parochianen van toen zich nog wel zullen herinneren: pastoor C. Goeseels, die in 1963 op 53-jarige leeftijd in Dinteloord werd ingehaald en kapelaan J. Sterkens, die pastoor P.A.J. van Etten (Goeseels' voorganger) assisteerde. Pastoor Goeseels (foto: collectie KDC)Pastoor C.M.L. Goeseels (foto: coll. KDC, id.nr. AFBK-3a1827) Kapelaan Sterkens (foto: collectie KDC)Kapelaan J.J.J. Sterkens (foto: coll. KDC, id.nr. AFBK-3a1946)

 

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.