Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H.H. Martelaren van Gorcumkerk in Stampersgat

RK kerken

‘Baksteenexpressionisme’: op de een of andere manier klinkt het als een negatieve kwalificatie, maar dat is het zeker niet. Het duidt op een bouwstijl uit de eerste helft van de twintigste eeuw waarin, uiteraard, baksteen een grote rol speelde.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant.

De kerk van Stampersgat is er een fraai voorbeeld van. Je ziet dat de architect, Wolter te Riele, steeds minder werd beïnvloed door zijn leermeester Pierre Cuypers en een eigen weg insloeg die parallel liep met de toenmalige ontwikkelingen in de architectuur.Het werk van Te Riele, daterend van 1923-’24, is gaaf bewaard gebleven en torent fraai uit boven het kleine dorp Stampersgat.

Helaas liep het aantal kerkgangers sterk terug. De kerk is daarom gesloten: op 3 november 2012 vond de laatste H. Mis plaats. Daarbij werd het schilderij van de Martelaren van Gorcum plechtig de kerk uitgedragen.

Het was overigens de tweede rooms-katholieke kerk van Stampersgat. De voorganger was een noodkerk uit 1899, toen de parochie zelfstandig werd.

Op een van de foto's zien we pastoor Lips. Hij kreeg de parochie onder zijn hoede in 1940, op 47-jarige leeftijd. Een van zijn kapelaans was A.J. Vermeulen. Op de andere foto zien we pastoor W.F.A.M. Maas, die de parochie in de jaren zestig bediende.

Reageer hieronder en deel jouw herinneringen aan de kerk, de parochie en de pastoors van vroeger!


Pastoor W.F.A.M. Maas, 27 april 1965. Foto met dank aan Ad van Kalmthout.

De viering van het 25-jarig ambtsjubileum van burgemeester Th. Andriessen in 1971. De receptie. Links: pastoor J. Lips uit Stampersgat, rechts: wethouder Lauran Vrolijk. Foto: Van Kalmthout (Oud Gastel), bron: West-Brabants Archief, nr. RAW014021845
22

Reacties (22)

Ad van Kalmthout zei op 2 augustus 2019 om 14:04 uur

Ik ben in Stampersgat geboren maar daar al weg sinds 1971.
Ik las bovenstaand artikel maar moet u er toch op wijzen dat het juist is dat pastoor Maas de opvolger was van Pastoor Lips. Alleen, de op de foto getoonde man is niet de pastoor Maas van Stampersgat. Deze man had ook zeker geen baard. Indien nodig kan ik een foto van de juiste pastoor Maas aanleveren.

ACM van Kalmthout zei op 2 augustus 2019 om 14:07 uur

En dan nog maar een. Op de onderste foto staat naast pastoor Lips niet wethouder Vrolijk maar dhr. Kostmit, hoofonderwijzer van Stampersgat. Maar aan die laatste man moeten we maar geen woorden meer vuilmaken.

Mariët BruggemanBHIC zei op 2 augustus 2019 om 19:31 uur

Bedankt Ad, we zouden de foto erg graag bij dit verhaal willen plaatsen. Zeker omdat deze foto dus niet de juiste is. Zou je een scan naar ons op willen sturen?
( info@bhic.nl )
En de naam van de meneer naast Pastoor Lips heb ik inmiddels aangepast.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 augustus 2019 om 12:28 uur

De foto van pastoor Maas is inmiddels toegevoegd. Nog bedankt, Ad.

jan akkermans zei op 15 februari 2021 om 15:13 uur

wanneer is pastoor Adrie van den Bosch in dienst geweest als zieleherder van Stampersgat en wanneer is hij gestorven ?
Bij voorbaat dank voor de reactie jan akkermans
wanneer is pastoor Adrie van den Bosch gestorven en hoe oud is hij geworden ? Bij voorbaat dank voor de reactie jan akkermans

jan akkermans zei op 15 februari 2021 om 15:15 uur

wanneer is pastoor Adrie van den Bosch gestorven en hoe oud is hij geworden ? vroeger pastoor van Stampersgat

Ad van Kalmthout zei op 15 februari 2021 om 17:13 uur

Beste Jan
Ik had van deze Adrie van Den Bosch nog nooit gehoord. Als hij pastoor van Stampersgat is geweest moet dat voor pastoor Lips zijn geweest.
Ik ben geboren in 1950 en heb alleen pastoor Lips meegemaakt en degenen die na hem zijn gekomen.
Misschien een idee om contact op te nemen met José Frijters. Hij was koster in Stampersgat. Woont nu in Oud Gastel en is daar, voor zover ik weet ook koster. Heeft ook in de kerk in Stampersgat nog een functie. Hij zal ongetwijfeld meer weten over de geschiedenis van het kerkdorp. Verdere gegevens heb ik niet van hem.

Theo Sips Bul zei op 21 juni 2021 om 16:10 uur

Omdat mijn moeder, Wilhelmina Elizabeth Dingena Vink, geboren is in Stampersgat ,(1913), mijn oom Herman Vink, ( geb. 1905 Etten), daar vanaf 1931 tot, (ik dacht), begin jaren '70 zijn rijwielhandel en alles wat verder technisch was had en omdat mijn opa, Adrianus Vink voor zover ik weet onderwijzer en later hoofd was aan de lagere school in Stampersgat, zoek in informatie en foto's van alles wat met Herman Vink en Adrianus Vink te maken heeft.
Ik ben in het bezit van twee foto's van lagere school klassen uit 1912 en 1919. ( dankzij "parel aan de welen').
De R.K. Alyoisiusschool was voor zo ver ik weet een jongensschool en de R.K. meisjesschool, de Mariaschool, was onder de hoede van de nonnen.
Op de foto's echter staan klassen waar zowel jongens als meisjes in zitten.
Dus vraag ik mij af hoe alles nu precies was vóór 1940.
Als het om dezelfde school gaat als die waar vanaf 1928 Jan Korsmit, ( geen fijne vent), hoofd was, dan heeft mijn opa Adrianus Vink daar gestaan van 1912 t/m 1928.
Wie kan mij inlichten en wie heeft er foto's van de school en de rijwielhandel?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 8 juli 2021 om 11:33 uur

Dank voor je bericht Theo.

Stel je vraag voor de zekerheid ook op dit forum: http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum (knop rechts > nieuw onderwerp aanmaken). Daar zijn diverse experts op genealogisch gebied actief die je vast nog tips en info kunnen geven.

Ook zou je contact kunnen opnemen met onze collega's van het West-Brabants Archief, aangezien de focus op Stampersgat ligt. Een zoekactie in hun archief levert voor Adrianus Vink deze 12 resultaten op bijvoorbeeld: https://westbrabantsarchief.nl/collectie/voorouders/persons?ss=%7B%22q%… Voor foto's van Stampersgat uit die tijd kun je ook bij het WBA terecht: https://westbrabantsarchief.nl/collectie/beeldbank/?mode=gallery&view=h…

Op onze website kun je zoeken in het gedeelte "Stamboom": http://www.bhic.nl/onderzoeken/stamboom Dat levert voor Adrianus Vink bijv. deze resultaten op: https://www.bhic.nl/memorix/genealogy/search/persons?ss=%7B%22q%22:%22a…

Ook kun je proberen om een persoonskaart van Adrianus en Herman Vink aan te vragen bij het CBG in Den Haag. En kijk ook zeker op www.wiewaswie.nl

(Maar misschien dat je diverse van de genoemde sites al hebt bezocht. Laat het vooral weten als je nog vragen hebt. En veel succes met je onderzoek! En hopelijk reageren hier ook nog inwoners van Stampersgat die je kunnen helpen aan informatie en foto's.)

Th, Sips Bul zei op 10 juli 2021 om 14:52 uur

Dank Thijs voor de vele tips.
Ik ga er mee aan het werk. Resultaten kunnen wel even duren, maar als ik ze heb laat ik het weten.
met groet,
Theo

Theo Sips Bul zei op 7 augustus 2021 om 17:26 uur

Omdat mijn moeder, Wilhelmina Dingena Elizabeth Vink, geboren is in Stampersgat, ben ik op zoek naar alles wat met 'Vink' en Stampersgat in de periode 1910 - 1980 te maken heeft.
Zo heeft mijn oom, Herman Vink, ( broer van mijn moeder), vanaf 1931 tot ongeveer 1968 of 1969 een rijwielhandel gehad op de plek waar later een cafetaria kwam. In het boek "Markant Stampersgat" wordt dit nog opgemerkt.
Ik heb, via Delpher, advertenties gevonden in het Dagblad van Noordbrabant van december 1931 t/m 1937 met een nieuwjaarswens voor de clientéle van rijwielhandel Vink.
Verder is er nog een advertentie in het Dagblad van Noordbrabant (7-7-1943) waarin een "aankomend rijwielhersteller" gevraagd wordt, door H.J. Vink.
Verder heb ik helemaal niets over Herman Vink kunnen vinden, terwijl de zaak toch meer dan 35 jaar in Stampersgat heeft bestaan.
Ook van mijn opa, Adrianus Vink, onderwijzer in Stampersgat tussen, ( ik dacht), 1911 en 1928 is niets te vinden. Dankzij 'Parel aan de Wielen", heb ik wel twee foto's van twee klassen van opa. maar meer niet. Wie helpt?
Th. Sips Bul.

Norah zei op 7 augustus 2021 om 20:07 uur

Goedenavond Theo,

Ik wil net aan u de heemkundekring "Parel aan de Welen" doorgeven, maar ik zie dat u dit al kent.
Ik zou op het moment niet weten waar u nog meer iets zou kunnen vinden, behalve dan bij diegenen die hier oorspronkelijk vandaan komen.
Dhr. Thijs de Leeuw heeft u een tijd geleden heel veel informatie verstrekt. Misschien dat er nog een ander met iets op de proppen komt...
Mvg.

jan akkermans zei op 9 augustus 2021 om 16:14 uur

neen hoor pastoor A. v.d.Bosch is wel degelijk pastoor geweest na Lips en
Maas want hij heeft in 1993 mijn vader nog bediend en in het parochiehuis
naast de kerk gewoond maar ik ga Jose Frijters eensvragen waar hij gebleven
is en wanneer hij gestorven is

Johan Ernest zei op 22 januari 2022 om 20:46 uur

Tussen pastoor Maas en A. Vd Bosch is pastoor De Kort jaren pastoor geweest in Stampersgat, samen met zijn huishoudster Anneke (was altijd Anneke van de pastoor).

Thijs de LeeuwBHIC zei op 24 januari 2022 om 10:09 uur

Dank voor deze aanvulling Johan.

Ingrid van der linden zei op 24 november 2022 om 22:11 uur

Pastoor Aad vd Bosch is op 25 december 2011 overleden.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 november 2022 om 13:43 uur

Bedankt Ingrid voor het antwoord op deze vraag van Jan Akkermans.

Kees Aarts zei op 24 maart 2024 om 12:21 uur

Op 25 december 2008 overleed te Nijmegen de Zeereerwaarde Pater A. van den Bosch SCJ. Adrianus VAN DEN BOSCH werd geboren op 16 januari 1920 te Geertruidenberg; op 21 juli 1946 werd hij tot priester gewijd voor de Priesters van het Heilig Hart van Jezus. In het Bisdom van Breda was hij vanaf 1 juli 1972 pastoor van de Sint Martinusparochie in Souburg; Op 3 juni 1982 werd hij pastoor van de parochie van de H.H. Martelaren van Gorcum in Stampersgat. Op 21 juli 1996 ging hij met emeritaat. Tot 2 oktober 2002 bleef hij in Stampersgat wonen. Om gezondheidsredenen verhuisde hij toen naar het kloosterverzorgingshuis Sint Jozef in Nijmegen. De plechtige uitvaart werd gevierd op dinsdag 30 december 2008 te Nijmegen, waarna aansluitend de begrafenis plaatsvond op het kloosterkerkhof aldaar. Moge hij zijn in de vrede van onze verrezen Heer
Uit Analecta 2008 Bisdom Breda

jan akkermans zei op 26 maart 2024 om 20:30 uur

er is een verschil van 3 jaar in de overlijdensdata van pastoor
van den Bosch hoe komt dat ?

Norah zei op 27 maart 2024 om 00:05 uur

Door een vergissing van Ingrid.

Antoon Koevoets zei op 14 april 2024 om 12:42 uur

De foto met pastoor Lips bij het jubileum van burgemeester Andriesse is wis en waarachtig van wethouder Lauran Vrolijk de flamboyjante Gastelaar die jaren wethouder is geweest en in het college zat met o.a. Jos Ernest van Stamnpersgat en burgemneester Theo Andriesse.

Marilou NillesenBHIC zei op 15 april 2024 om 08:20 uur

Dag Antoon, bedankt voor je correctie; het onderschrift is nu aangepast.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.