Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H.H. Antonius en Brigidakerk in Netersel

RK kerken

Vanouds was de H. Brigida de patrones van de parochie Netersel, maar dat veranderde toen er rond 1930 een nieuwe kerk gebouwd moest worden. Het geld hiervoor kwam uit het Antoniusfonds, dat in het bisdom ’s-Hertogenbosch vele kleine dorpen zoals Netersel aan een behoorlijke kerk had geholpen.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantDat ging niet zomaar, want voorwaarde voor deze financiering was wel dat de H. Antonius van Padua patroon van de kerk werd. Dat leidde er zelfs toe dat er — zij het mondjesmaat — pelgrims naar Netersel kwamen om voorspraak te vragen bij Antonius.

De huidige kerk is overigens niet door het Antoniusfonds bekostigd. In 1944 werd het bestaande godshuis zo zwaar beschadigd dat het afgebroken moest worden. Maar de nieuwe kerk kreeg rechts naast de ingang wel een speciale kapel voor Antonius.

De kerk uit 1932 was niet de eerste in Netersel. Dat blijkt uit enkele oude kunstvoorwerpen die zich in de huidige kerk bevinden en die op de lijst van rijksmonumenten staan: een doopvont en een kruisbeeld uit de vijftiende eeuw, enkele beelden en schilderijen en twee klokken uit de zestiende eeuw.

Wij zijn benieuwd naar jouw verhalen over het roomse leven van vroeger, zoals zich dat in de kerk en in de omliggende parochie afspeelde. Denk bijvoorbeeld aan Joannes (Jan) van Moorsel, die pastoor was van Netersel in de periode 1931-1963. We zien hem hieronder op de foto, onder andere tijdens het doopsel. Rond 1955 had hij (volgens de Piusalmanak) zo'n 450 katholieke inwoners onder zijn hoede. In 1963 werd pastoor K.H.A. Grüter in de parochie ingehaald.


Pastoor J. van MoorselLinks: pastoor Jan van Moorsel. Rechts: Van Moorsel doopt Peter van de Laar, 17 juni 1959. Let op het monumentale doopvont. (Foto's: met dank aan Peter van de Laar) Pastoor Van Moorsel tijdens het doopsel
7

Reacties (7)

Peter van de Laar zei op 20 april 2018 om 05:47 uur

De afgebeelde persoon is in ieder geval niet de Johannes van Moorsel die van 1931 tot 1963 pastoor te Netersel was. Die pastoor heeft de eer gehad mij te mogen dopen in 1959.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 april 2018 om 10:58 uur

Beste Peter, bedankt voor je reactie. Ik heb de foto voor de zekerheid weer uit het verhaal gehaald. Op basis van informatie uit de Piusalmanak - achternaam, voorletters en geboortejaar - ben ik in de betreffende databank op zoek gegaan en dat leverde een handvol foto's op. Ik heb dus goede hoop dat de juiste pastoor Joannes van Moorsel daar in ieder geval tussen zit. Of misschien duikt deze geestelijke nog eens op in een andere databank. Mocht je daarvoor nog tips hebben, of voor foto's van andere pastoors van de H.H. Antonius en Brigidakerk, dan zijn deze van uiteraard van harte welkom. Vriendelijke groet,

Annette zei op 24 april 2018 om 12:28 uur

In het Katholiek Documentatie Centrum zijn 2 gegadigden aanwezig.
Misschien is een van deze mensen de pastoor van Netersel?

https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/29854

https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/71644

Thijs de LeeuwBHIC zei op 24 april 2018 om 12:35 uur

Bedankt Annette, voor het plaatsen van deze links! Hopelijk kunnen Peter en/of andere bezoekers van de bhic-site uitsluitsel geven of op een ervan wèl hun pastoor staat. Hartelijke groet,

Peter van de Laar zei op 24 april 2018 om 19:49 uur

Ik heb de juiste foto via vragen@bhic.nl naar jullie toegezonden.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 april 2018 om 08:54 uur

Bedankt voor je mail, Peter, zo krijgt de kerk alsnog een gezicht : ) We gaan ermee aan de slag.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 mei 2018 om 08:29 uur

@Peter: mooie foto's zeg, die je ons hebt toegestuurd. Leuk om er naast een portret ook nog een 'actiefoto' bij te krijgen. Zoals je ziet zijn inmiddels aan het verhaal toegevoegd. Waarvoor onze hartelijke dank!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.