Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H.H. Andreas en Antonius van Paduakerk in Oostelbeers

RK kerken

In Oostelbeers staan de kerk en de toren ’n eind van elkaar verwijderd. De toren werd in 1893 gebouwd tegen de toenmalige kerk van Oostelbeers. Dat was een waterstaatskerk, in neo-classicistische stijl, een geheel andere dus dan de neogotische toren.


In 1934 werd tegenover de oude kerk een nieuwe en grotere in gebruik genomen. De kerk is in de jaren zestig afgebroken, de toren bleef staan.

 

Oostelbeers is overigens nog een eenzame toren rijk. Deze dateert van de eerste helft van de veertiende eeuw. Kerk en toren kwamen tijdens de reformatie in protestantse handen en pas in 1798 kregen de katholieken de kerk terug. Die was inmiddels in slechte staat, omdat de weinige protestanten in Oostelbeers niet de middelen hadden om het gebouw te onderhouden. Bovendien lag de kerk buiten de bebouwde kom, aangezien het dorp zich in de loop der eeuwen had verplaatst. Uiteindelijk stortte de middeleeuwse kerk in en bleef alleen de toren overeind. Deze zal ook toekomstige generaties herinneren aan de geschiedenis van de kerk in Oostelbeers, die al in 1207 aantoonbaar begon.

In 2012 kondigde het bisdom aan de kerk op termijn te willen sluiten. De gemeenteraad besloot in 2014 in principe tot hergebruik van het gebouw als dorpshuis en horecagelegenheid.

Wij nodigen je uit om hier je herinneringen te delen aan het roomse leven van toen, waaronder aan de geestelijken met wie je toen te maken had. Zo hebben wij een foto gevonden van pastoor J. van de Sande, die de parochie bestierde in de jaren vijftig. Maar je zou ook kunnen denken aan pastoor J.A. van de Wiel, die in 1957 werd ingehaald in de parochie.

De toren van de kerk uit 1893 (foto: Kris Roderburg, 2002. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 345.230)

De toren van de kerk uit 1893 (foto: Kris Roderburg, 2002. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 345.230)


Pastoor Van de Sande (foto: collectie KDC)Pastoor J. van de Sande (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a14527) De H.H. Andreas en Antonius van Paduakerk (foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)De huidige kerk (foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant)

 

3

Reacties (3)

jan van brunschot zei op 13 juni 2018 om 12:21 uur

neogotische kerk is in begin jaren 60 afgebroken en niet vernield in de oorlog

Marilou NillesenBHIC zei op 14 juni 2018 om 10:41 uur

Bedankt voor je correctie, Jan! We leggen de informatie voor aan de auteur van dit verhaal; Jan Brouwers.

Wordt ongetwijfeld nog vervolgd...

Marilou NillesenBHIC zei op 15 juni 2018 om 15:59 uur

Je aanvullende informatie is inmiddels verwerkt in het verhaal, Jan (van Brunschot, voor de duidelijkheid ;) Bedankt voor je reactie!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.